Acasă Eveniment Gheorghe Ciuhandu şi-a lansat volumul de memorii „16 ani în slujba Timişoarei”

Gheorghe Ciuhandu şi-a lansat volumul de memorii „16 ani în slujba Timişoarei”

DISTRIBUIȚI

Fostul primar al Timişoarei din perioada 1996-2012, Gheorghe Ciuhandu, şi-a lansat o carte de memorii în care vorbeşte despre provocările şi realizările din cei 16 ani petrecuţi ca edil-şef al urbei de pe Bega. Evenimentul a avut loc luni, 10 iunie, de la ora 17.00, la Casa Adam Muller Guttenbrunn.

La exact un an de când Gheorghe Ciuhandu devenea “fostul primar al Timişoarei”, foşti colaboratori, prieteni sau simpli admiratori au umplut sala de evenimente de la Casa Adam Muller Guttenbrunn pentru a asista la lasarea volumului „16 ani în slujba Timişoarei”, în ciuda furtunii care s-a abătut asupra Timişoarei. Volumul, apărut în regie proprie şi sub auspiciile Cercului de Studii Vestul, sintetizează în 300 de pagini activitatea depusă de Gheorghe Ciuhandu pe timpul celor patru legislaturi succesive în care a fost ales ca primar al Timişoarei.

Alături de fostul primar, la evenimentul moderat de consilierul local Flavius Boncea – un colaborator apropiat al lui Gheorghe Ciuhandu pe vremea când acesta din urmă era edil-şef, s-au aflat istoricul Victor Neumann şi profesorul Nicolae Ţăran, acestora revenindu-le sarcina de a vorbi despre volum şi autor.

Cred că timișorenii l-au îndrăgit pe Gheorghe Ciuhandu în calitatea sa de primar. Au găsit în el un spirit civic exemplar, care pe mine personal m-a încântat de fiecare dată. Vă rog să vă aduceți aminte de faptul că domnia sa a asigurat de-a lungul celor 16 ani o pace socială între diversitatea de grupuri. Domnia sa a înțeles de fiecare dată ce înseamnă diversitatea culturală a Banatului și a Timișoarei. Domnul Ciuhandu a colaborat foarte bine cu toate comunitățile din oraș. Istoria locală și națională nu pot să nu țină seama de ceea ce a făcut Gheorghe Ciuhandu de-a lungul celor 16 ani de mandat. Este un nonsens să comentăm critic ceea ce a făcut domnia sa. Lucrurile pozitive au fost mult mai multe decât acelea care au dus la neîmplinire. Regret că nu este şi domnul Robu printre noi. Eu am zis că între un primar și alt primar trebuie să existe o continuitate, o predare de ștafetă, pentru a putea construi viitorul orașului. Îmi place să cred că, în tot ceea ce a făcut, dr. Ciuhandu s-a gândit întotdeauna la binele orașului”, au fost câteva dintre afirmaţiile făcute de Victor Neumann.

La rândul rău, profesorul Nicolae Ţăran a făcut o analiză a situaţiei economice a Timişoarei şi a impactului pozitiv pe care acţiunile lui Gheorghe Ciuhandu l-au avut. „Gheorghe Ciuhandu este un lider reprezentativ pentru ceea ce înseamnă valorile Timișoarei, pentru ceea ce mulți numesc spiritul Timișoarei. Gheorghe Ciuhandu și-a început mandatul printr-o afirmare foarte clară a specificității, a identității Timișoarei. Principalul merit a lui Gheorghe Ciuhandu este dezinvolura cu care a reușit să afirme aceste valori. Interculturalitatea Timișoarei și-a găsit în Gheorghe Ciuhandu un reprezentant excepțional. Gheorghe Ciuhandu reprezintă o figură aparte în politica românească. Nu numai prin cele 4 mandate, ci și prin campania la prezidențiale, când l-a interesat să transmită un mesaj în care ne-am regăsit mulți. Noi toți am avut de câștigat având în proximitate un asemenea personaj. Acești 16 ani au fost esențiali pentru revigorarea economiei timișorene. A fost o perioadă complicată, pentru că procesul de privatizare a generat foarte multe probleme în economia României”, a declarat Nicolae Ţăran.

Cartea de faţă este un fel de dare de seamă, un raport exhaustiv pe durata celor 16 ani în care eu am ocupat această funcţie. Vreau să mulţumesc colaboratorilor mei, care m-au ajutat în toate demersurile, populaţiei acestui oraş, care m-a ales în patru rânduri şi, bineînţeles, familiei, care m-a susţinut în tot acest timp şi fără de care probabil că nu aş fi putut duce la bun sfârşit ceea ce am început”, a mărturisit Gheorghe Ciuhandu în deschirerea discursului său. Timp de o jumătate de oră, fostul primar şi-a prezentat cartea, a depănat amintiri din timpul celor 16 ani de mandat, trecând prin subiecte dintre cele mai diverse, de la infrastructură la regionalizare, de la investiţii străine la candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. În final, cei aproximativ 200 de oameni prezenţi l-au aplaudat cu entuziasm pe cel care, cu singuranţă, va rămâne în istoria Timişoarei.

Comentarii

comentarii