Acasă Actualitate Golcea caută viitorul Einstein, în Arabia Saudită

Golcea caută viitorul Einstein, în Arabia Saudită

345
DISTRIBUIȚI

100 de salarii minime pe economie pentru o medalie de aur la fizică…
Fostul inspector şcolar general de Timiş, Sandu Golcea, actual consilier al minsitrului Educaţiei, şi-a început munca printre copii şeicilor din Arabia Saudită. Golcea a fost desemnat, în această vară, antrenorul oficial al Naţionalei de Fizică a Arabiei Saudite. Profesorul de fizică din Timişoara va pregăti elevii Arabiei Saudite pentru următoarele două olimpiade internaţionale, Thailanda – 2011 şi Estonia – 2012. Golcea a încheiat, recent, primul stagiu de pregătire cu viitorii olimpici din Ţara Şeicilor. El a avut de selectat cei mai promiţători fiziceni din cei peste 10.000 de candidaţi. Două săptămâni au fost necesare pentru a tria lotul lărgit de 20 de elevi. Dincolo de contractul „baban”, dar strict confidenţial, Golcea va fi recompensat pentru o medalie de bronz, în Thailanda, cu o sumă ce depăşeşte 40 de salarii minime pe economie.
Aurul valorează cam 100 de salarii minime din România
Contractul între şeicii din Arabia Saudită şi profesorul de fizică din Timişoara a fost semnat, la sfârşitul lui iulie, în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Fizică de la Zagreb. Golcea nu vrea, în ruptul capului, să spună cât i-au oferit şeicii pentru a le dezvolta abilităţile în fizică. Susţine însă că suma este extrem de mulţumitoare. „Conform contractului semnat cu arabii, mi se interzice să divulg vreo sumă de bani. Pot să spun doar că sunt plătit incomparabil mai bine decât, să spun, antrenorul naţionalei României de fizică”. Dacă o medalie de bronz valorează în jur de 40 de salarii minme pe economie din România, o medalie de aur i-ar aduce lui Sandu Golcea cam 100 de salarii minime pe economie.
Electricitate şi magentism în lumea şeicilor
Sandu Golcea susţine că a fost primit cu braţele deschise de arabi şi i s-au îndeplinit şi cele mai exigente cerinţe. S-a speriat la început, când arabii i-au explicat că trebuie să aleagă cei mai buni fizicieni din 10.000 de elevi. „Arabii m-au pus să fac o selecţie iniţială din 10.000 de copii. În urma primului test a rămas un eşantion de 40 de copii. A urmat prima tabără de pregătire, timp de două săptămâni, la Riad. S-a pus accentul pe mecanică, electricitate şi magnetism. Am făcut alte trei testări şi au rămas 20 de copii. Cu aceştia voi intra într-o altă tabără de pregătire, de la 1 februarie. Tabără va pune accent, în special, pe termodinamică şi optică”, ne-a declarat Sandu Golcea. În final vor rămâne 12 elevi, care vor forma lotul provizoriu al Arabiei Saudite. De la mijlocul lui februarie va începe adevărata pregătire. Golcea va sta non-stop la Riad, până în preajma Olimpadei din Thailanda, programată în 10 iulie 2011.
Funeriu nu l-a lăsat să demisioneze
Sandu Golcea spune că imediat după ce a venit de la primul stagiu de pregătire de la Riad, s-a dus glonţ la Ministerul Educaţiei. Cu demisia semnată la zi. „Nu am vrut să-i încurc şi m-am dus să-mi prezint demisia. Funeriu nu a vrut să audă şi mi-a spus că, pentru  confortul lui psihic, trebuie să mă ştie acolo. La minister voi figura, de la 1 februarie, în concediu fără plată”, mai spune Golcea. Fostul inspector şcolar general de Timiş se va cununa religios sâmbătă, 27 noiembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Golcea este la a doua căsătorie. Legal, acesta şi-a unit destinul cu Sabina Eva în urmă cu patru ani. În curând va avea un nou urmaş şi Golcea a decis să facă pasul şi în faţa lui Dumenezeu.

Comentarii

comentarii