Acasă Sănătate Graba strică treaba – termen, 1 martie! Controversatul proiect al Legii prevenţiei...

Graba strică treaba – termen, 1 martie! Controversatul proiect al Legii prevenţiei în sănătate, dezbătut la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Mars CoalitieAutorităţi medicale din Timişoara şi din Bucureşti, directori de spital, medici, parlamentari şi reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi vor dezbate, vineri 19 februarie, de la ora 14:00, la Casa Adam Muller Guttenbrunn, controversatul proiect al Legii prevenţiei în sănătate, propus de cei patru deputaţi PNL.
 “Se doreşte o analiză şi prezentare a legii, înainte de 1 martie, când este termenul final de dezbateri, pentru a se evidenţia neajunsurile proiectului de lege, pentru a se putea corecta. Aşa e normal. Legea este perfectibilă”, a declarat dr. Olimpia Oprea. Evenimentul este organizat de Comisia de Sănătate a PNL Timiş şi OFL.
Iată ce arată proiectul de lege al celor patru deputaţi: medicul timişorean Horia Cristian, PNL, alături de şefa lui, Alina Gorghiu, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi Lucia Varga. “Prin contractul cadru se poate impune asiguraţilor să suporte parţial sau total plata tratamentelor bolilor care ar fi putut prevenite. Asiguraţii pot să suporte costurile unor tratamente care ar fi fost în totalitate gratuite. O pacientă cu cancer mamar, depistată în stadiul III care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul cadru. Un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să participe la controlul medical solicitat de medic poate fi obligat să suporte nu doar 50% din tratament, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală”, se arată în proiectul de lege”. Cei patru parlamentari propun mai întâi ca lumea să fie informată, apoi într-o perioadă de 5 ani măsurile să fie aplicate. Se ridică următoarea întrebare : “Este capabil sistemul medical obtuz existent în ţara noastră să aplice eficient o asemenea lege?”.
Din păcate, nici bine nu a fost propus proiectul de lege al celor patru deputaţi că a și aruncat în aer liniştea pacientului român, a medicilor şi a societăţii.
Iată reacţia Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC): “În aceste condiții, considerăm că un proiect de lege care ne-ar impune să plătim tratamentul este o glumă proastă, întrucât de multe ori facem acest lucru încercând să facem rost de medicamente din alte țări, în condițiile în care la noi nu le mai găsim”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
Mai mult, duminică 7 februarie, a fost redactată o petiţie online care solicită partidelor parlamentare să nu care cumva să voteze asemenea lege, care oricum nu are cum să fie aplicată, având în vedere actualul sistem de sănătate obtuz şi anevoios. Petiţia poate fi semnată aici: http://www.petitieonline.com/parlamentari__respingeti_legea_alina_gorghiu

Comentarii

comentarii