Acasă Actualitate Grevă spartă în învăţământul timişean

Grevă spartă în învăţământul timişean

DISTRIBUIȚI

Sindicatele din învăţământ se acuză reciproc de jocuri… de culise
Greva generală de o zi în aproape întregul sistemul bugetar s-a împiedicat, luni, în multe şcoli din Timiş. Cei aproximativ 3.000 de dascăli din cadrul Federaţia Educaţiei Naţionale au intrat în clase. FEN a dat de pământ cu solidaritatea în educaţie, ignorând greva declanşată de „Spiru Haret”, „Alma Mater” şi „P.P. Neveanu”, la Timişoara. Aproximativ 20% dintre dascălii de la „Spiru Haret” şi „Alma Mater” au boicotat şi ei greva generală. Din diverse motive…

Grevă pripită?

Marian Uţă, liderul FEN Timiş, a susţinut în ultima vreme că mitingurile şi grevele temporare nu mai au trecere. „Am adoptat forma grevei japoneze recomandată de FEN, până la finalizarea referendumului privind formele de protest pentru care optează sindicaliştii nostri. Greva de azi a fost o acţiune  organizată în pripă şi nu ştiu sigur, dar e posibil să fie alte dedesubturi, de altă natură în toată această lucrare. Dacă e să vorbesc în nume personal, aş spune că PSD doreşte să arate acum că are susţinerea unui număr mare de sindicate, în conflictul acesta pe care îl are cu PDL”, spune Marian Uţă, liderul FEN Timiş. În proporţie de 80%, cei peste 6.500 de dascăli din Sindicatul „Spiru Haret” Timiş au intrat, luni, în grevă. „Au fost profesori care au preferat să intre la ore. Unii au probleme financiare, alţii au considerat că nu are rost acest protest. Nu condamn pe nimeni. Nici pe cei de la FEN, care spun că au făcut grevă japoneză, deşi în toate şcolile în care am intrat nu am văzut vreo banderolă albă. Nu e prima dată când FEN face aşa ceva. S-ar putea ca ei să aibă alte interse”, ne-a declarat Virgil Popescu, liderul „Spiru Haret” Timiş.

„FEN face jocul dictat de Croitoru”

80% este procentul profesorilor universitari din Timişoara care luni au decis să nu le predea nimic studenţilor. Cel mai ciudat caz s-a petrecut la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul UPT. Aici, nici un profesor nu a vrut să intre în grevă. „E treaba celor de la Telecomunicaţii dacă sunt încăpăţânaţi. Dacă vor să fie oameni de onoare, trebuie însă să promită că vor refuza toate câştigurile băneşti care ar putea să vină în urma luptei sindicale”, susţine Ilare Bordeaşu, liderul pe zona de vest al Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar. Majoritatea profesorilor au fost însă în grevă, atât la Politehnică, cât şi la Universitatea de Vest. Au fost mulţi studenţi care au venit totuşi la şcoală, dar au fost trimişi frumos acasă, după ce li s-a explicat ce se întâmplă. Bordeaşu crede că boicotul făcut de FEN îl are ca principal artizan pe Croitoru, liderul federaţiei, care a ajuns în Parlamentrul României plecând de pe listele PD-L. „FEN face un joc ciudat la vârf. Jocul dictat de Croitoru, care în niciun caz nu reflectă interesele învăţământului românesc”, mai spune Bordeaşu.

Proteste în aproape tot sistemul bugetar

La Timişoara, aproximativ 5.000 de cadre medicale şi personal auxiliar din spitale au participat la greva de luni. În multe dintre spitale s-au asigurat doar cazurile de urgenţă. Bugetari nemulţumiţi au fost şi în faţa Prefecturii Timiş. Funcţionarii Primăriei Timişoara au înaintat şi o scrisoare de protest prefectului Mircea Băcală. Principalele nemulţumiri ale Alianţei Bugetarilor sunt Legea Unică de Salarizare şi cele 10 zile de concediu forţat impuse de guvern. Miercuri, la Bucureşti, chiar cu prilejul „Zilei Intrenaţionale a Muncii Decente”, bugetarii vor protesta din nou, în cadrul unui imens miting. Pe 23 octombrie, este programată o nouă grevă. De avertisment, de această dată, cu întreruperea activităţii între orele 8-10. Pe 28 octombrie, este preconizată greva generală pe timp nelimitat a bugetarilor din România.

Comentarii

comentarii