Acasă Eveniment Gulaş unguresc, muzică clasică germană şi tradiţii româneşti, la Liebling, în judeţul...

Gulaş unguresc, muzică clasică germană şi tradiţii româneşti, la Liebling, în judeţul Timiş

DISTRIBUIȚI

FOTO

Duminică, 20 mai

O acţiune cultural-artistică inedită, care a îmbinat elemente ale multiculturalismului tradiţional din Banat, a avut loc la Liebling, judeţul Timiş, duminică, 20 mai: arta gastronomică (gulaşul unguresc) a fost îmbinată cu muzica clasică germană (Hendel, Bach).

La eveniment au participat elevi şi profesori nu numai din localitate, ci şi din comunele învecinate, inclusiv din Timişoara, de la Colegiul Naţional „Ana Aslan”.

 

Astfel, în Biserica Evanghelică nemţească, ridicată în 1786, a avut loc concertul itinerant „Barocul în ipostaze contemporane”, unde au răsunat lucrări de J.S. Bach, G. Fr. Hendel, A. Corelli şi T. Albinoni. Evenimentul a fost organizat de Opera Română Timişoara şi Facultatea de Muzică Timişoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Concertul se va ţine, în 26 mai, de la ora 17.00, şi în Timişoara, în Palatul Baroc, iar de la ora 11.00, la Teatrul din Oraviţa. Acesta a mai avut loc în 20 mai, la Lugoj, în Biserica Reformată. Regia a fost asigurată de prof. Claudiu Dogaru şi a prezentat Viorica Breznilă. Proiectul face parte din cursul de management artistic al prof. univ. dr. Felician Roşca.

După ce concertul a fost finalizat, participanţii au fost invitaţi la tradiţionalul gulaş unguresc, chiar în curtea Şcolii cu clasele I-VIII din Liebling. Aici, au putut servi direct din ceaun deliciosul preperat asezonat cu mirodenii, pe acorduri de muzică populară bănăţeană. Cu această ocazie, tot în biserică, a fost prezentat un film, unde elevii îmbrăcaţi în costume tradiţionale populare, coordonaţi de profesori, au reconstituit viaţa sătească de odinioară, cu obiceiurile vechi din comunitatea românească şi şvăbească.

„Întotdeauna, la un eveniment de asemenea anvergură, trebuie să fie ceva care să atragă atenţia, fiindcă la sat nu prea există obiective care să trezească interesul. A fost o acţiune multiculturală, foarte benefică pentru noi, locuitorii din Banat. Noi suntem o gazdă bună, iar copiii şi profesorii au făcut un schimb de impresii şi de experienţe util. Mulţi dintre elevii de la Ana Aslan au absolvit şcoala aici, în Liebling, şi s-au bucurat să se reîntâlnească într-o acţiune multiculturală, în şcoala de unde au plecat”, a declarat prof. Nicoleta Mărghitaş.

Comentarii

comentarii