Acasă Eveniment Gulaşul a fost “regele”, la Uivar, la sfârşitul săptămânii

Gulaşul a fost “regele”, la Uivar, la sfârşitul săptămânii

DISTRIBUIȚI

IMG 4810Gulaşul picant din carne de porc, vită sau oaie, cu găluşte din mămăliguţă, garnisit cu ardeiaşi muraţi sub formă de clopoţei sau salată de varză a fost “regele”, la sfârşitul săptămânii trecute, la Uivar, judeţul Timiş.

 

Cel mai frumos bucătar – Uica Lae

În fiecare an, Familiile Kolping din judeţul Timiş – din localităţile Cenad, Uivar, Otelec, Dumbrăviţa, Liebling şi Sânandrei s-au reunit la Uivar, la tradiţionalul Festival al Gulaşului, să prezinte feluri variate de gulaş, care mai de care mai bune. Peste 100 de participanţi şi-au adus contribuţia şi au gătit după reţete numai de ei ştiute. Juriul format din profesionişti ai bucătăriei a ajuns la concluzia că, în acest an, a fost prezentată o mare varietate de gusturi, aşa cum nu a mai fost vreodată. Familia Kolping “Sf. Maria”, format din 7 membri, a adăugat la conţinut tăşcuţe din mămăliguţă, făcute pe loc de mâini pricepute, lângă ardeiaşi muraţi sub formă de clopoţei. Pentru strădanie, a primit premiul “Cel mai colorat gulaş”. Lieblingul, cu 16 membri, a îmbinat carnea de porc şi vită cu găluşte la care Uica Laie a pus fainoşag doar de el ştiut, dând un gust gulaşului, încât mesenii s-au lins pe degete. Pentru că Uica Lae a fost îmbrăcat special, juriul l-a premiat cu premiul “Cel mai frumos bucătar”.

Cel mai unguresc gulaş, la Otelec

Familia de Sânandrei (16 membri) a combinat ciolan şi cârnaţi, iar gulaşul a căpătat un gust special, garnisit cu salată de varză. Astfel, a primit premiul “Cea mai diversificată reţetă de gulaş”. Cenadul (6 membri) a îmbinat ciolan , urechi, carne de porc, obţinând premiul “Ceaunul muzical”. Familia Millenium (13 membri) a lucrat în echipă. A îmbunătăţit preparatul cu porc, încât a ieşit aşa de gustos, că invitaţii l-au mâncat imediat, iar bucătarii au fost premiaţi cu “Cea mai bună echipă”. Familia Kolping din Otelec (8 membri) a tras tare să iasă cel mai bun gulaşul cu carne de porc şi, după degustare, a primit premiul “Cel mai unguresc gulaş”, poate şi pentru că gustul a fost prea fin şi “înecat” în vin. Dumbrăviţa (15 membri) a ştiut să combine aromele în ceaun cu carnea cea mai moale, iar la sfârşit a luat premiul “Cea mai fragedă carne”.  Cele două familii gazdă, Uivar I şi Uivar II (15 membri), au luptat să nu fie mai prejos decât invitaţii, de aceea gustul special al preparatului a luat două premii: “Pentru mielul de după paşte” şi “Cel mai picant gulaş”. Pe parcursul celor şase ore de bucătărerală, gulaşul a fost regele, a fost degustat şi iar degustat, apoi devorat în totalitate de participanţii care au socializat, au depănat amintiri şi s-au bucurat de revedere, au glumit şi au degustat licori special făcute acasă, dar secretul gustului nu l-au dezvăluit. “Nici o întâlnire nu seamănă cu alta, totul este irepetabil şi plin, de fiecare dată, de bucuria de a degusta împreună şi a petrece clipe frumoase lângă aburindele ceaune de gulaş”, a spus prof. Nicoleta Mărghitaş.

Comentarii

comentarii