Acasă Economic Gură sănătoasă de oxigen pentru piața muncii din Caraș-Severin

Gură sănătoasă de oxigen pentru piața muncii din Caraș-Severin

DISTRIBUIȚI

AWS (Automotive Wiring System), membră a Grupului Sumitomo Electric Bordnetze GmbH, a inaugurat, recent, Hala cu numărul trei a Punctului de lucru de la Caransebeş. Sigur, alături de autoritățile județene, edilii locali au fost acolo și reprezentanţi ai directoratului german al firmei şi parteneri din Japonia, Maroc şi Slovacia. Potrivit lui Cătălin Tischer, director administrativ al AWS Caransebeş, noua investiţie se ridică la 7,8 milioane de euro, din care 5 milioane au fost deja cheltuite, aici intrând doar echipamentele şi maşinile, pentru că hala este închiriată. Gunther Kuss, director operaţional din cadrul companiei, a explicat că dacă în Hala 1 se produc cablurile pentru Daewoo şi Scirocco, în Hala 2 pentru microbuzul T5, în obiectivul nou deschis se va produce partea de cablaje de interior, dar şi pentru motor, pentru noua Skoda Octavia. În următorul an, aici vor lucra între 1.300 şi 1.500 de persoane, care se adaugă celor 2.100 care muncesc deja aici.
    „Am ales Caransebeşul pentru această investiţie deoarece aici este o zonă unde munca – atâta timp cât vorbim despre cablaje – este manufacturieră, iar municipiul ne poate oferi această forţă de muncă, atât oraşul, cât şi localităţile învecinate. Producţia efectivă – pentru că deocamdată lucrăm în serie mică – va demara în curând, până la sfârşitul acestui an”, a mai spus Cătălin Tischer.
    Reprezentanţi Directoratului german au prezentat Grupul Sumitomo, a cărui cifră de afaceri a fost, anul trecut, de aproximativ 270 de miliarde de euro.
    Lucian Isar, ministrul delegat pentru relația cu Mediul de afaceri, prezent la inaugurare, a vorbit despre noile investiţii străine din România.
    „Ieri s-a anunţat o investiţie de un miliard de dolari, a unui grup chinezesc, la Rovinari, a apus Isar. Acum deschidem o nouă investiţie, care va crea 1.500 de noi locuri de muncă şi probabil că săptămâna viitoare va mai fi una, de 1.800 de locuri, în Moldova, deci cred că mergem în direcţia bună. Valorificând aşa cum trebuie avantajele României, investitorii străini au început să se uite iarăşi spre ţara noastră. Cât priveşte investiţia de la Caransebeş, ea este foarte importantă din punct de vedere al dinamicii economice a zonei şi totodată e importantă pentru semnalul dat celorlalţi investitori, dar şi pentru moralul populaţiei. Din punctul de vedere al zonei, este un jucător important, ancoră importantă, care nu numai că va crea 1.500 de noi locuri de muncă, dar cei de la AWS vor trebui să-i şi educe, să-i instruiască, să-i introducă în sistem pentru a-i putea menţine, pentru că, în scurt timp, în România va fi într-adevăr o febră, o goană după forţă de muncă calificată. Aceasta este prima dintr-o serie mai lungă de extinderi, de investiţii de care se va auzi în următoarea perioadă şi este un foarte bun semnal pentru investitori că aceia care au investit în trecut în România sunt dispuşi să continue pe această piaţă”.
    În cuvântul său, primarul Marcel Vela a vorbit despre importanţa acestei investiţii pentru zona Caransebeşului.
    „Ea asigură încă 1.500 de locuri de muncă, pe lângă cele peste 2.000 care deja există aici. Pe lângă faptul că este importantă pentru municipiu, ea este importantă pentru întreg Banatul de Munte, deoarece aici sunt aduşi cu autobuzele muncitori din aproape toate localităţile din zonă, chiar de la 60 de kilometri distanţă de Caransebeş. Dincolo de faptul că este o investiţie importantă, care asigură locuri de muncă, investitorul este şi un contribuabil serios la bugetul local, iar cei aproape 4.000 de oameni care vor lucra aici vor fi, la rândul lor, oameni care, pe orizontală, asigură dezvoltarea economică a localităţilor din zonă şi care, la rândul lor, vor fi contribuabili serioşi la bugetele locale. Iată că aici, în Banatul de Munte, la Caransebeş, se naşte un brand local, care va fi important în tot ceea ce înseamnă producţia de automobile la nivel mondial”, a spus Marcel Vela.
    Oficialităţile au plantat, la final, în curtea societăţii, un stejar – simbol al trăiniciei.
 

 

Comentarii

comentarii