Acasă Economic Guvernul a alocat 47 de milioane de lei pentru clienţii băncilor pentru...

Guvernul a alocat 47 de milioane de lei pentru clienţii băncilor pentru locuinţe

DISTRIBUIȚI

Guvernul a alocat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului 47 milioane de Lei pentru achitarea primei de stat cetăţenilor care economisesc în vederea construirii şi reabilitării locuinţelor, reprezentând restul de aproximativ 80% din totalul primei de stat aferente economiilor realizate în 2009 de clienţii băncilor pentru locuinţe. Potrivit cadrului legal de funcţionare al băncilor pentru locuinţe, în fiecare an, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului virează în conturile băncilor (care solicită în numele clienţilor lor prima de stat) cuantumul total al subvenţiilor acordate de statul român persoanelor fizice care au încheiat contracte de economisire-creditare, iar băncile pentru locuinţe creditează conturile clienţilor cu sumele cuvenite, aferente economiilor acestora. Prima tranşă, acordată în iulie 2010 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului întregului sistem de economisire-crediatare, de aproximativ 20% din totalul primei de stat aferente economiilor din 2009, a fost creditată la momentul respectiv în conturile clienţilor.
„Prima de stat este un avantaj important al produsului de economisire-creditare la care se adaugă dobânzile fixe în lei, atât la economisire cât şi la creditare, precum şi evitarea riscului valutar. Toate aceste beneficii fac din produsele de economisire-creditare unele dintre cele mai sigure produse bancare. Faptul că, în această perioadă dificilă, Guvernul continuă să sprijine economisirea în acest sistem, ne demonstrează încă o dată că Statul conştientizează importanţa produsului de economisire-creditare ca pârghie pentru creşterea economică”, a declarat Andrei Stamatian, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.
 „Perioada de economisire recomandată (5 ani), alături de dobândă şi prima garantată de stat generează o sumă atractivă pentru client, pe care nu o poate obţine din alt produs financiar de pe piaţă. În plus, produsele de economisire-creditare sunt o soluţie sustenabilă pentru investiţiile în domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpararea unei case sau a unui teren, refinanţarea sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ”, a declarat Alexandru Ciobanu, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe S.A.
Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România a fost înfiinţată în 2007 şi are ca membri cele două bănci prezente pe piaţa de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. Numarul total al clienţilor celor două bănci pentru locuinţe este de peste 300.000 de persoane. Produsele de economisire – creditare sunt relativ noi pe piaţa bancară românească, au aparut în 2004 şi sunt promovate de băncile pentru locuinţe. Produsul de economisire-creditare este foarte simplu: clienţii care încheie un contract de economisire-creditare trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca, ulterior, să aiba posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, foarte avantajoasă. Pe toată perioada de economisire cu băncile pentru locuinţe, clienţii primesc la soldul economisit într-un an prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. La partea de creditare, dobânzile sunt în lei, fixe, cu valori între 4,5% şi 6%, în funcţie de produsul ales. Finanţările obţinute pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe. Produsul de economisire-creditare se bucură de un real succes în ţările din Europa, precum Austria – 65%, Cehia – 54%, Germania – 37% sau Croaţia – 24%. Până în prezent, gradul de penetrare al acestor produse în Romania este de sub 2%.

Comentarii

comentarii