Acasă Eveniment Hidroenergia – alternativa viitorului

Hidroenergia – alternativa viitorului

DISTRIBUIȚI

La Reșița s-a încheiat ieri Conferința Națională Think Hydro, în organizarea societății Hydro-Engineering, în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu“
„De ce hidro?” a fost întrebarea centrală a discuţiilor, în care organizatorii şi-au propus să îi antreneze, pe parcursul celor trei zile pe invitaţii la conferinţă – reprezentanţi ai întregului domeniu de activităţi hidro din România – cercetare, dezvoltare, proiectare constructivă, producţie şi beneficiari. Iniţiatorii conferinţei îşi afirmă deschis preferinţa pentru folosirea în producerea energiei electrice a surselor de energie regenerabile, cu predilecţie a celor din domeniului hidro, în contrapartidă cu energiile eoliană, solară şi nucleară. Unul din motivele pentru care organizatorii au pledat pentru o astfel de energie îl reprezintă faptul că acest lucru presupune construirea unui baraj, o amenajare hidrotehnică, care este întotdeauna polivalentă, îndeplinind simultan o serie de funcţiuni necesare şi cu impact socio-economic pozitiv. Mai exact, este vorba de  amenajarea şi regularizarea cursului apelor şi protecţia împotriva inundaţiilor şi eroziunii solului, asigurarea rezervei de apă pentru alimentarea comunităţilor şi/sau irigaţii, producerea şi stocarea energiei electrice, dezvoltarea economică a zonei, în special prin promovarea turismului. Un alt argument îl reprezintă faptul că, datorită predictibilităţii pe tot parcursul anului a debitelor, este posibilă o planificare a energiei livrate cu o precizie de până la 90%.
Locaţia acestei conferinţe a fost stabilită la Reşiţa, deoarece Hydro-Engineering continuă, din 2006, activitatea prodigioasă a Institutului de Cercetări şi Proiectări pentru Echipamente Hidroenergetice – ICPEH, înfiinţat în 1966 la Reşiţa, pe malul Bârzavei, acolo unde s-a semnat, la 3 iulie 1771, actul de naştere al industriei grele româneşti. La începutul Mileniului III, peste 80% din potenţialul exploatat al României genera energie electrică prin utilizarea echipamentelor proiectate şi produse la Reşiţa, fapt ce vorbeşte de la sine despre viziunea, creativitatea şi profesionalismul cercetătorilor reşiţeni.
La conferință au participat cadre inginerești și universitare de la toate universitățile de prestigiu din țară, precum și diverși specialiști pentru care energia reprezintă o preocupare permanentă.

 

Comentarii

comentarii