Acasă Actualitate Horia Colibăşanu a ajuns pe vârful Shisha Pangma. Obiectivul final – ascensiunea...

Horia Colibăşanu a ajuns pe vârful Shisha Pangma. Obiectivul final – ascensiunea pe Everest

165
DISTRIBUIȚI

colibasanu doi

Horia Colibăşanu a atins vârful Shisha Pangma (8.027m) din Himalaya, Tibet, la ora 9.00, ora României. Ascensiunea s-a făcut fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Acesta este cel de-al şaptelea optmiar (munte de 8.000 de metri) din palmaresul alpinistului român.

Shisha Pangma (8.027m) este cel mai mic optmiar dintre cei 14 munţi de peste 8.000 de metri ai planetei. Acesta se află în Tibet (China), în Himalaya, cel mai mare lanţ muntos din lume. Muntele a fost escaladat pentru prima oară în 1964 şi are o rată a mortalităţii de 8,3% – de trei ori mai mare decât pe Everest. Obiectivul final al expediţiei româno-slovace, compusă din Horia Colibăşanu şi Peter Hamor, este ascensiunea Muntelui Everest (8.848m) în stil alpin – fără oxigen suplimentar şi fără şerpasi – pe ruta nordică. Horia şi Peter au ales să escaladeze Shisha Pangma pentru antrenament şi aclimatizare, înainte de a porni spre Muntele Everest.

La peste 7.500 de metri – unde începe aşa-numita Zonă a Morţii – densitatea aerului este de trei ori mai scăzută faţă de nivelul mării

Aclimatizarea este un proces necesar supravieţuirii la altitudine şi constă în urcări şi coborâri succesive de pe munte. Aclimatizarea îi permite organismului să se obişnuiască cu aerul din ce în ce mai rarefiat. La peste 7.500 de metri – unde începe aşa-numita Zonă a Morţii – densitatea aerului este de trei ori mai scăzută faţă de nivelul mării. În timpul aclimatizării, sângele se adaptează treptat şi poate transporta mai mult oxigen. Horia Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse in Top 5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fără oxigen suplimentar şi fără ghizi. În total, Horia a adus cinci premiere României.

Sursa FOTO: http://horiacolibasanu.com/

Comentarii

comentarii