Acasă Actualitate Hungaricum – o cunoştinţă necunoscută timişorenilor?

Hungaricum – o cunoştinţă necunoscută timişorenilor?

DISTRIBUIȚI

În cele trei zile, ni s-a arătat o Ungarie paşnică şi bucuroasă de oaspeţi, cu oameni veseli şi primitori, contrară imaginii oferite de către politicienii extremişti, care nu vor decât să inoculeze ura între cele două popoare vecine.
Hungaricum este denumirea generică pentru cele mai faimoase şi delicioase produse culinare, care, prin calitatea excepţională, sunt strâns legate de tradiţiile, obiceiurile şi istoria Ungariei. Printre sortimentele de vinuri, câteva sunt hungaricum, soiul respectiv se găseşte numai în Ungaria. Cel mai celebru este vinul de Tokaj şi binecunoscuta palinka, servită ca aperitiv.                                                                                                  
Cea mai cunoscută locaţie pentru timişoreni este, fără îndoială, Lacul Balaton, unde mii de persoane din zona de vest a României merg pentru a se răcori şi a se destinde la sfârşit de săptămână, în zilele caniculare de vară. Cei care trec graniţa din ţara noastră ajung în Câmpia Maghiară, unde pot întâlni cele mai minunate destinaţii de vacanţă. Într-un joc de cuvinte, se spune că Ungaria este o cunoştinţă necunoscută românilor şi probabil aşa e.

Palinka se serveşte dintr-un bol de sticlă prevăzut cu robinet

Astfel că Oficiul de Turism al Ungariei – cu reprezentanţa în Cluj Napoca – a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, un tur de studiu la Cegled, judeţul Pest, un orăşel de 22.000 de locuitori, aflat la 65 de kilometri de Budapesta. La eveniment au fost invitaţi mai mult de 20 de jurnalişti din oraşele mari din zona de vest a României. Din Timişoara au fost trei jurnalişti, de la trei publicaţii. Julia Soos, directorul Reprezentanţei din Cluj Napoca, a declarat că obiectivul acţiunii a fost ca jurnaliştii să ia contact direct cu frumuseţile zonei şi cu ospitalitatea maghiarilor, pentru a se convinge singuri că, oricând, turiştii români sunt bineveniţi şi bine primiţi în Ungaria. Cazarea a fost la Hotelul Best Western Aquarel, unde am fost întâmpinaţi de către tânăra şi frumoasa blondă Agnes Racz, directorul hotelului. Ea ne-a urat bun venit şi a spus că personalul hotelului va face totul să fim mulţumiţi şi să ne convingă că merită să ne întoarcem oricând să petrecem sfârşitul de săptămână acolo. Hotelul are 22 de camere studio, 64 camere standard cu două paturi, câteva camere destinate familiilor cu copii, patru apartamente cu jacuzzi şi două cu saună şi cabine de duş-masaj. Mai există 12 camere standard cu balcon, baie cu cadă, unde curge apă termală. Camerele sunt dotate cu aer condiţionat, minibar, TV color, telefon cu mufă de internet, aparat de uscat părul, duş cu cadă şi halat de baie.
Restaurantul are 180 de locuri, iar parcarea 100. În meniu se regăsesc mâncări sănătoase, după tradiţia culinară a zonei, unde se află majoritatea produselor marca Hungaricum, inclusiv celebra palinka din fructe, ce se serveşte înaintea fiecărei mese, direct dintr-un bol mare de sticlă, prevăzut cu robinet.

Centrul Wellness

Pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi se află Centrul Wellness, cu o piscină de 178 de metri pătraţi, bazin cu apă termală, bazin cu bule, biosaună finlandeză, cabină de aburi, bazin cu apă rece, pe scurt, o oază de linişte şi odihnă. Aici intră şi servicii de tratamente cosmetice, manichiură, pedichiură şi coafură. De asemenea, hotelul mai are, la etajul I, pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, un centru pentru sănătate, cu personal specializat. În apropiere se mai află ştrandul termal şi centrul Aqua, dar şi un muzeu unic de baterii.  Turiştii mai pot alege o degustare de vinuri, la crama viticultorului Kokeny sau să bea o gură de palincă la distileriile din zonă. Iubitorii de cai pot călări sau să facă o plimbare cu căruţa, la Lajosmizse.  

Alături de palinka şi vinul de Tokaj, un alt produs Hungaricum foarte cunoscut timişorenilor, un condiment extrem de important al mâncărurilor maghiare, este paprika, boiaua de ardei, fără de care gulaşul este de neconceput. Specialităţile gastronomice sunt completate în mod armonios de oferta celor 22 de regiuni viticole. Printre sortimentele de vinuri, câteva sunt hungaricum. Mâncarea bună şi vinul bun au o importanţă deosebită în viaţa maghiarilor, fapt dovedit de o serie de festivaluri în care deţin rolul principal. Fără îndoială că maghiarii sunt ospitalieri şi le plac musafirii. Sunt mândri de bucătăria şi de cultura lor şi le-au prezentat cu plăcere jurnaliştilor români. În cele trei zile, ni s-a arătat o Ungarie paşnică şi bucuroasă de oaspeţi, cu oameni veseli şi primitori, contrară imaginii oferite de către politicienii veroşi şi extremişti, care nu vor decât să inoculeze şi să păstreze ura între cele două popoare cu graniţă comună, care nu au altă soluţie decât să fie bune prietene şi vecine. Se spune că toţi cei care vizitează Ungaria pleacă acasă cu câteva kilograme în plus. Cu siguranţă că şi noi am pus câteva kilograme pe noi, în cele trei zile.

Comentarii

comentarii