Acasă Cultura Ia româneasca, readusă în actualitate. O prezentare de colecţie reinterpretată a...

Ia româneasca, readusă în actualitate. O prezentare de colecţie reinterpretată a avut loc la Muzeulului Satului din Timişoara

DISTRIBUIȚI

iaSânzienele şi-au dat mâna, la Pădurea Verde la Timişoara, pentru a vrăji spectatorii cu minunate ţinutetradiţionale, la graniţă cu feeria.  Drăgaicele, cum li se mai spune, au atras, în acest spaţiu autentic,  câteva sute de timişoreni, dar nu numai, dornici să evadeze din febra cotidianului şi să se reîntoarcă la tradiţiastrămoşească. „În cadrul paradei care a închis evenimentul a fost prezentată ia contemporană, creaţie a designerului Luciana Matei. Colecţia se adresează femeii moderne, tocmai de aceea modelele au fost femei simple, nu fotomodele. Autoarea a reinterpretat ia pentru a fi purtată şi cu blugi, în ţinutacasual, materialele folosite fiind cânepa, inul, bumbacul.” – spune AnamariaVălcăneanţ, preşedintaAsociaţiei Culturale Art Protocol (cunoscută Anca Maria, pe facebook), organizator al evenimentului „ZiuaInternaţională a Iei Româneşti”, care a aut loc sâmbătă, 24 iunie a.c., de Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.

Beneficul „protectoarelor” s-a regăsit şi în ateliere desfăşurate aici, destinate celor mici şi celor mari, deopotrivă, pentru toate gusturile. Acestea s-au desfăşurat pe mai multe secţiuni: Atelier de modelat lut, de cusut motive populare, atelier de păpuşi, de împletit coroniţele specifice. Nu a lipsit atelierul de „colaşi”, unde s-au perpelit colacii în cuptorul de pământ.

„Ne bucurăm că am ajuns la cea de a treia ediţieşi că anul acesta am avut mai mulţiparticipanţi. Acum mi s-a părut interesul mai mare, cred că au fost vreo 500 de vizitatori de la ora 11 până la ora 17.00. Tineri, copii, bătrâni au fost îmbrăcaţi în straie populare. Cel puţincămaşa au avut-o aproape toţi. Cei cu atelierele sunt din Timişoara, cu excepţia celor de la „Păpuşile bunicii”, care sunt basarabeni. Conducătorii de ateliere sunt profesori, educatori care fac această îndeletnicire în permanenţă cu elevii” – mi-a povestit, la vrata satului, prof.dr. Iulia Gabriela Muscan dela Liceul Grigore Moisil şi Centrul de Cultură şi Artă din Timişoara.

Comentarii

comentarii