Acasă Actualitate În Arabia Saudită, moscheile au fost obligate să dea volumul mai încet....

În Arabia Saudită, moscheile au fost obligate să dea volumul mai încet. Ce ne facem cu bisericile și cluburile din Timișoara?

DISTRIBUIȚI

În ultima săptămână a lunii mai, autoritățile din Arabia Saudită anunțau că moscheile de pe teritoriul țării vor trebui să își reducă volumul până la cel mult o treime. Ministrul saudit al Afacerilor Islamice, Abdullatif al-Sheikh, declara că măsura vine ca răspuns la tot mai multele cereri din partea publicului, notează BBC.

Măsura, deja impusă în statul din Peninsula Arabică, a fost criticată de opinia publică și de politicienii conservatori, iar pe rețelele de socializare s-a dezvoltat trendul de a cere și cafenelelor și restaurantelor să își reducă volumul muzicii. Răspunzând acestor critici la televiziunea publică saudită, ministrul spunea că în special mamele se plâng de faptul că nu li se pot odihnii copiii din cauza zgomotelor de la moschei. Acesta le transmitea credincioșilor musulmani că nu trebuie să aștepte chemarea imamului pentru a se ruga, notează aceeași sursă.

Măsura impusă în Arabia Saudită face parte din strategia prințului moștenitor Mohammed bin Salman, care în prezent este și viceprim-ministru, de a liberaliza țara. Pe de o parte, autoritățile încercă să reducă rolul pe care îl joacă religia în stat și să elimină unele restricții sociale, cum ar fi cea care interzicea, până în 2018, femeilor să conducă autovehicule. Pe de altă parte, este vizibil redusă libertatea de exprimare, mii de critici ai actualului regim fiind arestați în ultimii ani, mai notează BBC.

Dacă în Arabia Saudită se poate, ne întrebăm de ce nu s-ar putea și în România ca, prin măsuri de bun-simț, cei care doresc să se odihnească să o poată face. La Timișoara, de exemplu, înainte de pandemie, cluburile primeau constant amenzi pentru volumul prea ridicat al muzicii. De asemenea, și o parte dintre bisericile care au difuzoare în curte nu prea țineau cont de regulile de bun-simț.

În pandemie, cluburile au fost în general închise. În cazul bisericilor, cu excepția unor scurte perioade de timp, credincioșii s-au strâns la slujbă în curte, iar, drept urmare, tot mai multe lăcașuri de cult și-au montat difuzoare în exterior. S-au deschis și terasele și barurile, iar de multe ori, în special în zona centrală a Timișoarei, te trezești ascultând un mix între cele mai în vogă hituri și cântări bisericești. În alte zone, vestea „mai bună” ar fi că auzi fie una, fie cealaltă. Nu ar strica, zicem noi, ca atât unii, cât și ceilalți să dea volumul mai încet.

Comentarii

comentarii