Acasă Actualitate În Revoluţia de la Timişoara, au murit 119 persoane, 392 au fost...

În Revoluţia de la Timişoara, au murit 119 persoane, 392 au fost rănite, iar peste 850 arestate

DISTRIBUIȚI

În urma reprimării demonstraţiilor de pe străzile Timişoarei, în decembrie 1989, au murit 119 persoane, 392 au fost rănite, iar peste 850 arestate în Penitenciarul “Popa Şapcă” Timişoara. Timp de şase zile,16 –22 decembrie 1989, populaţia Timişoarei a luptat singură împotriva aparatului de represiune comunist. În faţa gloanţelor, timişorenii nu au încetat să spere şi au învins teama de moarte.

“Şi am învins…”

“Populaţia oraşului Timişoara a fost iniţiatoarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Între 16 –22 decembrie, a purtat de una singură un înverşunat război cu unul dintre cele mai puternice şi mai odioase sisteme represive din lume.  A fost o încleştare cumplită: de o parte, populaţia neînarmată, de cealaltă parte, Securitatea ceauşistă, Miliţia, Armata şi trupele zeloase de activişti ale Partidului Comunist Român. Toate metodele şi mijloacele de reprimare s-au dovedit neputincioase în faţa dorinţei de libertate a timişorenilor şi hotărârii de a învinge. Nici arestările, nici molestările, nici chiar asasinatele în masă nu i-au putut opri. Fiecare glonţ tras a adus pe baricadele revoluţiei alţi o sută de luptători. Şi am învins. În 20 decembrie 1989, Timişoara a intrat definitiv în stăpânirea populaţiei, transformându-se într-un oraş liber, în marea închisoare care devenise, în acele zile, România”, se arată în preambulul Proclamaţiei de la Timişoara, din martie 1990.

Timişoara, primul oraş liber

Amintim că, luni, 19 decembrie, unii revoluţionari vor pleca în pelerinaj spre Bucureşti, iar în Timişoara, de la ora 17, are loc un spectacol de colinde în Piaţa Victoriei. Marţi, 20 decembrie se va sărbători declararea Timişoarei drept primul oraş liber de comunism din România. De la ora 10 va avea loc o şedinţă festivă a Consiliului Local Timişoara, urmată de tragerea sirenelor timp de trei minute, la ora 12. De la ora 17, va avea loc un concert susţinut de Ansamblul Johann Strauss Modern – Brass Quintet, urmat, de la ora 18, de proiecţii arhitecturale de mari dimensiuni, pe clădirea Rectoratului Politehnicii. Pe clădire vor fi proiectate peste 50 de picturi realizate de elevi şi studenţi ai Timişoarei, cu tema “Libertate”. Joi, 22 decembrie, ziua în care dictatorul Nicolae Ceauşescu a fugit, va fi marcată la Timişoara prin discursuri ţinute în balconul Operei, de participanţii la Revoluţie, iar de la ora 18 va avea loc un concert de colinde, urmat de ceremonialul împărţirii Luminii de la Bethleem. Tot joi, Comitetul de Iniţiativă a Liderilor Revoluţiei de la Timişoara va lansa A treia Proclamaţie de la Timişoara, din balconul Operei Timişoara.

 

Comentarii

comentarii