Acasă Actualitate În Timişoara se deschid trei şantiere pentru reabilitarea malurilor Begăi

În Timişoara se deschid trei şantiere pentru reabilitarea malurilor Begăi

DISTRIBUIȚI

santiere reabilitare maluri 1

Termen de execuţie în contract – 23 de luni, în realitate – cel mult 20

În mai puţin de doi ani, malurile canalului Bega vor arăta complet diferit. Primăria Timişoara a predat oficial amplasamentul pentru începerea lucrărilor de reabilitare.

Conform contractului, durata lucrărilor este de 23 de luni. Am avut o discuţie cu reprezentanţii firmei Tehnodomus, care a câştigat licitaţia, şi i-am rugat să gândească graficul lucrărilor astfel încât să scurtăm această perioadă cât se poate de mult. Aştept să purtăm şi discuţii de detaliu şi apreciez disponibilitatea pe care reprezentanţii Tehnodomus au arătat-o să purcedem la o astfel de comprimare a termenelor”, a declarat Robu.

Administratorul firmei Tehnodomus, Gheorghe Maxinan, susţine că vor fi deschide trei şantiere – Centru, Fabric şi Iosefin -, iar mobilizarea va fi exemplară, astfel încât cele 23 de luni pevăzute în contract pentru execuţie să fie în realitate doar 19. „Lucrăm la comprimarea duratei de execuţie, având în vedere că ne mobilizăm pe cele trei fronturi de lucru, de aşa manieră încât să putem termina lucrarea mai repede, aşa cum solicită administraţia locală. Lucrarea va fi finalizată cu cel puţin patru luni mai repede decât e prevăzut în contract”, a declarat Gheorghe Maxinan. De asemenea, conform acestuia, unele părţi din lucrare vor fi subcontractate altor firme.

Lista lucrărilor incluse în proiect

santiere reabilitare maluri 2Proiectul de reabiliare a malurilor este finanţat în cea mai mare parte din fonduri europene. Lucrările se vor desfăşura pe o lungime de 10,9 km, pe ambele părţi ale Begăi, de la Uzina de Apă la Podul Modoş. Valoarea contractului de lucrări este de 25.426.751 lei fără TVA.

Proiectul cuprinde reabilitarea trotuarelor, alei pietonale, reabilitarea fântânilor publice, piste de biciclete, 9 staţii pentru închirieri de biciclete, 9 staţii de vaporetto, rampe pentru intervenţii de urgenţă, dotări tehnico-edilitare, amenajări peisagistice şi montare de mobilier urban, inclusiv scaune pentru pescari, şi alte utilităţi. De asemenea, vor fi şi unele dotări inedite pentru petrecerea timpului liber: o scenă şi gradene demontabile pentru public, vor fi amplasate şi terase plutitoare de 10 m x 3 m, cu accesul de pe punţi metalice, cu podină de lemn, platforme pe teren cu podină din lemn de stejar, precum şi suprafeţe de nisip stabilizat ca zone de relaxare, pe care se poate face plajă.

Dotările vor fi adecvate specificului: în zona centrală a oraşului pentru activităţi sociale şi culturale, iar în zonele de la periferie pentru odihnă şi distracţie în aer liber. Podul Michelangelo va avea un iluminat spectaculos, iar la celelalte poduri vor fi corpuri de iluminat încastrate pe arcade, dedesubtul pavajului. Staţiile pentru vaporaşe vor fi la podul Mihai Viteazul, podul Dacilor, podul Decebal, podul Michelangelo, podul Mitropolit Şaguna, podul Traian, podul Ştefan cel Mare, în dreptul str. Vulturilor (la dreapta de vechiul port), podul Modoş.

Jocuri de lumini pe Bega – cireaşa de pe tort

Robu a anunţat că aspectul şi valorificarea Begăi se va schimba radical în urma reabilitării, astfel încât malurile Begăi să nu mai arate ca „în ţara nimănui”, ci să devină un loc de relaxare şi promenadă. „Predăm amplasamentul pentru demararea implementării unuia dintre cele mai importante proiecte pe care le avem: reabilitarea malurilor Begăi. Bega reprezintă o valoare deosebită pentru oraşul nostru. Este unul dintre simbolurile oraşului. Are un potenţial extraordinar. Din păcate, până acum, doar o mică parte din acest potenţial a fost valorizat. Prin acest proiect, lucrurile se vor schimba radical”, susţine Robu.

Cât despre jocurile de lumini promise în campanie, primarul a declarat: „Şi sistemul de muzică, lumină, apă şi foc va fi implementat. Trebuie să facem însă asta fără să perturbăm acest proiect care este finanţat preponderent din fonduri europene. Abia când vom avea şi acel sistem implementat, Bega va fi cu adevărat pusă în valoare, aşa cum merită.

Comentarii

comentarii