Acasă Actualitate Inaugurarea Clinicii de Urologie a Spitalului Județean Timișoara are loc marți

Inaugurarea Clinicii de Urologie a Spitalului Județean Timișoara are loc marți

DISTRIBUIȚI

Marți 5 iulie, de la ora 9.00, va fi inaugurată secția – clinică de urologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara.

Prof.univ. dr. Alin Cumpănaș, șeful Clinicii de Urologie a SCJU Timișoara, a explicat că lucrările de refacere și modernizare au început în 2018. Din păcate, în perioada pandemică, 2019-2021, a fost temporizată continuitatea lucrărilor însă pe  tot parcursul procesului de înnoire, echipa medicală a clinicii a supravegheat  îndeaproape confortul pacienților internați și continuarea tratamentului acestora în condiții igienice securizante.

Astfel, marți, spațiul clinicii  este redat medicilor și  pacienților complet refăcut. Sunt în total 25 de saloane, respectiv 22 de saloane pentru urologie cu 64 de paturi  și 3 saloane cu 8 paturi, destinate transplantului renal.

Toate saloanele au fost modernizate, au grup sanitar propriu cu toaletă și duș și au fost amenajate și saloane speciale  pentru pacienții cu dizabilități. A fost înlocuită întreaga instalație electrică și  fiecare pat în parte are propria stație de oxigen.

Există instalații moderne pentru semnalizarea și monitorizarea incendiilor, iar zona compartimentului transplant este dotată cu aer condiționat laminar. Tot aici  sunt circuite separate pentru donator și primitor și saloane amenajate special pentru tratamentul post transplant.

Aproximativ 75 de paturi sunt gestionate de o echipă formată din 12 medici specialiști și primari  secondați de 20 de medici rezidenți. Cel mai tânăr asistent medical are 25 de ani. Este parte a unui colectiv care funcționează după norme etice medicale înalte, instruit  să  trateze toate  afecțiunile care implică tractul urinar, masculin și feminin și organele  de reproducere masculină.

Clinica de Urologie a SCJUTimișoara este singura clinică din județ care practică chirurgia aparatului reno-urinar și genital masculin.  Cea mai frecventă patologie tratată este patologia litiazică și afecțiunile oncologice, respectiv tumorile vezicale și cancerul de prostată. De altfel, secția –clinică a SCJUT  deservește toate județele limitrofe Timișului. De regulă, sunt  tratate aici  mai bine de 300 de cazuri pe lună.  În perioada ianuarie – iunie 2022 secția –clinică Urologie  a tratat și externat 1.400 de pacienți.

Clinica de Urologie a SCJUT funcționează în spital din 1974

În 1980, echipa medicilor de atunci,  pune la punct, în premieră, procedura realizării primului transplant renal de la un donator în moarte cerebrală.   În timp, clinica asimilează  elemente umane  valoroase și dă contur  unui nucleu de specialiști marcanți care vor susține intervenții chirugicale complexe. Din anii 90 și până în anii 2000, clinica are în portofoliu peste  25 de transplanturi.

Secția-clinică urologie are și un  cabinet ce funcționează în sistem ambulatoriu, la parterul clădirii principale a SCJUT. Abordarea medicilor în toată patologia specifică urologiei este dublată de aparatură modernă și bine instrumentată.Colectivul clinicii  este tînăr și deschis către pacienți și aparținătorii acestora în favoarea tratării și vindecării patologiei specifice.

“Sunt bucuros că vedem secția redeschisă în totalitate. Am trecut cu bine peste perioadele delicate și iată-ne într-un spațiu total refăcut și mult mai luminos. Suntem prezenți alături de pacienți și ne preocupăm pe mai departe de confortul lor și de calitatea actului medical”, a subliniat prof.univ. dr. Alin Cumpănaș, șeful Clinicii de Urologie a SCJUT.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii