Acasă Actualitate Încep lucrările de remontare a stăvilarului din Piața 700

Încep lucrările de remontare a stăvilarului din Piața 700

DISTRIBUIȚI

mutare stavilar

La City Business Centre vor demara marți, 4 noiembrie, lucrările de remontare a stăvilarului descoperit anul trecut în Piața 700.

Specialiștii vor demara reconstituirea unui puzzle gigant, compus din 150.000 de piese originale datând din timpul administrației habsburgice. Dezvoltatorul proiectului City Business Centre a demarat la începutul anul trecut prima etapă a lucrărilor de salvare a vestigiilor descoperite cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre. Procesul este implementat pe baza recomandărilor experților avizați de Ministerul Culturii și s-a desfășurat sub atenta supraveghere a arheologilor Muzeului Banatului. Operațiunile s-au desfășurat în trei etape principale: demontarea atentă a stăvilarului, realizarea lucrărilor de restaurare și conservare a tuturor elementelor componente și etapa finală de reconstituire a stăvilarului, din piesele originale, pe noul amplasament. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeul în aer liber, este unică în zona de vest a țării. În urma săpăturilor efectuate la fundaţia celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit in secolul XVIII de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. După decizia Ministerului Culturii cu privire la soluția de conservare și punere în valoare a vestigiilor, au început lucrările pregătitoare. Acestea includ scanarea 3D la înaltă rezoluție a întregului ansamblu arheologic, compus din aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră și 600 de piese din lemn, dar și prelevarea de probe din fiecare tip de material de construcție în parte. Rezultatele analizelor au fost discutate de către experții autorizați de Ministerul Culturii cu specialiști din Italia, Germania și Coreea de Sud, în vederea alegerii celor mai bune soluții de conservare. În urma acestei etape de studiu științific, specialiștii au stabilit cu exactitate lucrările și tratamentele necesare pentru restaurarea și conservarea adecvată a tuturor elementelor constitutive ale stăvilarului.
Prima etapă a constat în demontarea bucată cu bucată a pieselor din lemn, piatră și cărămidă, fotografierea acestora, numerotarea, ambalarea atentă, transportul și depozitarea lor într-un spațiu pregătit în acest sens. Această operațiune a fost realizată sub supravegherea arheologilor care au documentat toate elementele identificate și au finalizat cercetarea arheologică a sitului. O altă etapă importantă a fost restaurarea și conservarea adecvată a tuturor pieselor ce alcătuiesc stăvilarul, ceea ce a presupus inclusiv fotografierea, documentarea, respectiv restaurarea și conservarea corespunzătoare a tuturor elementelor până în momentul în care a fost pregătită viitoarea piațetă special creată pentru amplasamentul final al stăvilarului. Această etapă va dura mai bine de 6 luni, fiecare scândură, piatră și cărămidă trecând prin mâinile experților restauratori.
Operațiunea finală ce va demara marți va consta în remontarea tuturor pieselor originale ale stăvilarului, fiecare în poziția inițială în care a fost găsită, în noul amplasament din Piața 700, ce va permite accesul publicului timișorean. Întregul proces este realizat de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de conservare și reabilitare a monumentelor istorice, responsabilitatea financiară revenindu-i în întregime dezvoltatorului City Business Centre. Lucrările de reconstruire vor fi supravegheate de Ovidiu Sandor, beneficiar si investitor, Vlad Gaivoronschi, arhitect și Sorin Predescu, director Direcția de Cultură și Patrimoniu.

Comentarii

comentarii