Acasă Actualitate Înmormântarea Mitropolitului

Înmormântarea Mitropolitului

DISTRIBUIȚI

mitropolit 93Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice. Astăzi are loc înmormântarea, slujbă la care va fi prezent şi Prefericitul Daniel, patriarhul României.

Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a încetat din viaţă duminică, la ora 23.10, la reşedinţa sa de la Mitropolia Banatului. Luni, de dimineaţă, mitropolitul a fost dus la Catedrala Mitropolitană de un sobor impresionant de preoţi. Miercuri, de la ora 9, se va oficia Sfânta Liturghie, iar apoi, de la ora 11, slujba de înmormântare, în Catedrala Mitropolitană. Mitropolitul Banatului va fi înmormântat chiar în Catedrala Mitropolitană, în cripta ierarhilor, de sub altarul catedralei. Urmează 40 de zile de doliu, după care se va alege un nou mitropolit. Până atunci, locţiitorul mitropolitului este Patriarhul României Preafericitul Daniel.

Înaltpreasfinţitul Nicolae a fost timp de 52 de ani mitropolit al Banatului

Personalitate remarcabilă a ortodoxiei române, Mitropolitul Nicolae a deținut această poziție în biserica românească de peste 50 ani. A rezistat presiunilor comunismului, a fost elegant, blând, bun, dar din păcate, ultimii ani ai vieții i-au fost umbriți de numeroasele scandaluri din biserica bănățeană. A fost primul ierarh al României care l-a invitat oficial, la Timișoara, pe M.S. Regele Mihai I al României. Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, iar din 1962 este arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului. Cel mai  longeviv mitropolit  din Patriarhia României, dar şi din  Europa de Est, Mitropolitul Nicolae este un reper moral, un model incontestabil al  bunăvoinţei, înţelepciunii şi modestiei. Nicolae Corneanu a urmat cursurile şcolii elementare şi pe cele liceale la Caransebeş (1934-1942), apoi se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde studiază în perioadă 1942-1946. După absolvirea facultăţii se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman. În anul 1960 va fi hirotonit preot de către Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Este hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie acelaşi an în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.

 

Comentarii

comentarii