Din luna septembrie, e obligatoriu prin lege: funcţionarii publici din Timişoara şi din judeţul Timiş nu vor mai arunca hârtiile, cartoanele, pungile de plastic sau dozele de metal de la sucuri sau bere în coşurile de deşeuri clasice, unde aruncau cojile de la banane sau resturile de pâine. “Din luna septembrie, obligaţia este ca fiecare instituţie să îşi asigure colectarea selectivă în interior, pe fiecare etaj. Vom începe controalele, să vedem cum se organizează campania. Până acum se realiza colectarea materialelor refolosibile – hârtie, metal sau plastic – în exteriorul clădirilor, în containerele Retim, pe care le vedem cu toţii. Acum se realizează şi înăuntru, la birou”, a declarat Marian Eperieş (foto dreapta), prim-comisar al Gărzii de Mediu Timiş –Comisariatul Judeţean Timiş.
Un comportament responsabil
Instituţiile publice care până acum nu au colectat selectiv deşeurile sunt obligate să o facă de acum încolo, în baza Legii 132/2010, intrată în vigoare în luna august 2010. “Instituţiile sunt obligate să îşi organizeze colectarea selectivă proprie”, a spus Carmen Bercea, consilier superior în cadrul Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara. “Colectarea selectivă obligatorie este un pas înainte în asumarea unui comportament responsabil faţă de resursele naturale. Legea privind colectarea selectivă îi va obliga pe toţi cei 1.300.000 de funcţionari publici să colecteze selectiv hârtia, metalul, plasticul, sticla şi aluminiul, pentru a fi revalorificate”, a declarat Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor. În Timiş sunt aproximativ 30.000 de funcţionari.
Ţinta: 50% – deşeuri reciclabile
,,Consider Legea 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice ca fiind un pas important în educarea populaţiei adulte, în acţiunea de responsabilizare. Proceduri europene aplicate în ţările membre de mult timp trebuie începute şi la noi, instituţiile administraţiei publice fiind un exemplu în acest sens. Această lege va avea, probabil, şi lideri de opinie în rândul funcţionarilor statului privind colectarea selectivă. Aceşti lideri de opinie ne aşteptăm să contribuie la conştientizarea populaţiei în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător”, a declarat Silvian Ionescu (foto stânga), comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. Legea 132/2010 aplică în România prevederile Directivei nr. 98 din 2008, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, privind deşeurile. Directiva prevede ca cele 27 de state membre să îşi organizeze sisteme de colectare selectivă a deşeurilor. Obiectivul este atingerea ţintei de minimum 50% reciclare a deşeurilor, fixată statelor membre, până în 2020.