Acasă Actualitate „Institutul de didactică va cuprinde profesorii şi învăţătorii formaţi la UVVG ”

„Institutul de didactică va cuprinde profesorii şi învăţătorii formaţi la UVVG ”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Octavian Mândruţ, cadru didactic la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, profesor de geografie la Filiala Baia Mare, specialist în ştiinţele educaţiei, coordonatorul Institutului de didactică din cadrul UVVG
– D-le profesor, ce ne puteţi spune despre Institutul de didactică pe care doriţi să îl implementaţi la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”?
– Ideea este următoarea: toată lumea îşi dă seama că are loc o foarte mare extindere a cercetărilor legate de diferite aspecte educaţionale la toate nivelele. În condiţiile respective ar fi foarte interesant şi util pentru Universitatea de Vest Vasile Goldiş” ca pentru departamentele de pregătire educaţională să existe un institut sau o formă organizatorică prin care să fie dezvoltată partea de inovare educaţională.

– De ce de didactică?
– Pentru că alte aspecte cum ar fi curriculum sau evaluarea sunt apanajul altor instituţii dar de organizarea procesului de instruire, adică de activitatea didactică nu se ocupă propriu-zis actualmente nici o structură organizatorică bine individualizată. Institutul de didactică din Arad, realizat în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, are ca obiectiv construirea unor lucrări importante, fundamentale în dezvoltarea didacticii ca disciplină relativ independentă vis-a-vis de pedagogie, dar ca disciplină care să fie cumva în partea de inovare efectivă şi vizibilă a procesului educaţional. E vorba de profesorii, nu numai din Arad, ci şi de la filialele noastre capabili să se angajeze într-un proiect care să individualizeze Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” faţă de alte entităţi universitare şi de cercetare din România.

– De ce aţi ales Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad?
– Pentru că cei care mă cunosc ştiu că eu am copilărit la Arad, am locuit în Arad, am scris mai multe cărţi despre acest judeţ şi sunt foarte ataşat de aceste locuri. Această hipercentralizare a activităţii decizionale, a activităţii de cercetare şi a activităţii de orice natură într-un oraş cum este Bucureşti – un adevărat nucleu central – face ca multe din lucrurile începute să nu poată fi duse până la capăt în condiţii optime şi atunci este bine să existe nuclee relativ independente aşa cum sunt la universităţile importante din alte ţări din Uniunea Europeană, sau SUA, unde oraşe mai mici au institute care sunt foarte performante şi cu multe realizări. Din această cauză acest Institut de didactică la Arad reprezintă o breşă, un domeniu în care pot să fie realizate elemente performante şi elemente inovative foarte clare. Ideea este foarte simplă: să adun toate persoanele care ar dori să participe la un astfel de proiect din Arad şi zonele unde universitatea are filiale şi unde există un potenţial intelectual şi de inovaţie foarte important. Vrem să realizăm anumite cărţi, anumite lucrări şi vrem ca acest Institut să fie cunoscut prin mass-media ca un institut care poate să promoveze aspecte educaţionale foarte bine construite.

– Institutul de didactică va cuprinde doar cadrele Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”?
– El va cuprinde şi pe profesorii şi învăţătorii, care au fost formaţi la UVVG de-a lungul timpului. Noi vrem să-i atragem în acest proiect de cercetare, să schimbe idei pentru a putea aduce fiecare un element de inovaţie şi acest element să pătrundă la nivelul circulaţiei generale în ţară şi străinătate iar lucrul care doresc să-l fac este acea abordare internaţională privind problematica disciplinelor şcolare.
 

Comentarii

comentarii