Acasă Actualitate Institutul Național al Patrimoniului a anunțat cele zece proiecte din Reșița și...

Institutul Național al Patrimoniului a anunțat cele zece proiecte din Reșița și din Timișoara care primesc finanțare pentru reabilitare din Timbrul Monumentelor Istorice

DISTRIBUIȚI

Vineri, 9 iulie, Institutul Național al Patrimoniului a anunțat cele zece proiecte de reabilitare a clădirilor istorice din Reșița și din Timișoara care vor primi finanțare din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI). Au fost două subprograme – „Reșița, 250 de ani de siderurgie” și „Timișoara, Capitală europeană a culturii” –, în valoare totală de aproximativ un milion de lei. Au fost selectate șapte proiecte din Reșița, în valoare de 697.540 lei, și trei din Timișoara, în valoare de 235.199 lei.

„Remarcăm, încă o dată, la finalul unei noi sesiuni de selecție pentru finanțare, cât sunt de importante, pe de o parte, capacitatea beneficiarilor (proprietari, asociații de proprietari sau administratori de patrimoniu imobil) de a scrie și organiza proiecte în parteneriat cu specialiștii din domeniu și, pe de altă parte, implicarea comunităților locale – administrație publică și societate civilă deopotrivă  – pentru ca aceste oportunități de a investi în conservarea monumentelor istorice să poată fi valorificate”, a declarat Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Cele 7 proiecte din Reșița selectate pentru finanțare:

  • SIMION ADAM-IOAN      Intervenții tip reparații curente la una dintre Locuințele Gemene „Frații Blăjița”;
  • PAROHIA ROMANO CATOLICĂ REȘIȚA       Intervenții tip reparații curente la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii”;
  • BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „PAUL IORGOVICI”    Intervenții tip reparații curente la Casa Friedmann – Actuala Bibliotecă Județeană „Paul Iorgovici”;
  • PAROHIA ORTODOXĂ CÎLNIC       Reabilitare fațade Biserica Ortodoxă Cîlnic;
  • ASOCIAȚIA CULTURALĂ REȘIȚA ROMÂNĂ        Reparații ”Palatul Cultural” – Teatrul de Vest Reșița;
  • COMUNITATEA EVREILOR (MOZAICĂ) DIN REȘIȚA Intervenții tip reparații curente la Sinagoga din Reșița;
  • BISERICA EVANGHELICĂ REȘIȚA        Reparații acoperiș la Biserica Evanghelică Reșița;

Cele 3 proiecte din Timișoara selectate pentru finanțare:

  • ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI DIN TIMIȘOARA, STR. AUGUST TREBONIU LAURIAN NR. 2   Restaurare Poartă de acces imobil din str. August Treboniu Laurian nr. 2 din Situl Urban „Vechiul Cartier Iosefin”;
  • FAMICAS SRL          Refacere fațadă exterioară a clădirii Mercy nr. 3 din Situl Urban „Cartierul Cetatea Timișoara”;
  • PORUMB OLIMPIU EMIL        Reabilitare și înlăturare intervenții anterioare de înlocuire ale tâmplăriei de lemn exterioare pe fațada principală la imobilul din Piața Traian nr. 4 din situl Urban „Fabric I”.

Printre criteriile principale de departajare a proiectelor și de acordare a finanțării s-au regăsit: argumentarea importanței monumentului în raport cu toate categoriile de valori ale obiectivului (relaționale, contextuale, locale), atenția acordată angajării comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice și pregătirea unei documentații elaborate, care are în vedere protejarea și punerea în valoare pe termen lung a monumentului istoric.

„Nu putem decât să felicităm asociațiile de proprietari și grupurile de inițiativă care au contribuit la propunerile câștigătoare în prezentul Apel în cele două orașe și să salutăm decizia municipalității Reșița de a acoperi costurile consultanței de specialitate pentru elaborarea documentației pentru toți beneficiarii apelului dedicat, în an aniversar, orașului istoric al siderurgiei”, a mai declarat Ștefan Bâlici.

Lista tuturor celor 10 de proiecte selectate pentru finanțare, cu informații despre punctajul și sumele obținute în cadrul Apelului I/2021 TMI, este disponibilă aici. Pentru informații despre toate etapele de evaluare din prezentul apel, accesați secțiunea Rezultate – aici.

„Aceste 10 proiecte se alătură altor 25 de proiecte de punere în siguranță /  realizare a documentației pentru restaurare câștigătoare ale Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice din 2020 (mai multe detalii sunt disponibile aici) și celor 27 de proiecte deja finanțate în cadrul Apelului I/2021, sub-programele IU (Intervenții de urgență), respectiv Proiectare (elaborarea documentației tehnico-economice pentru lucrări de restaurare) – mai multe detalii sunt disponibile aici. Un total de 62 de proiecte au beneficiat în acești doi ani de finanțare prin sumele strânse din contribuțiile la Timbrul Monumentelor Istorice”, transmit reprezentanții INP.

Comentarii

comentarii