Acasă Actualitate Interzis exportul de carne de porc

Interzis exportul de carne de porc

DISTRIBUIȚI

În preajma Crăciunului, producătorii de carne de porc şi produse de carne din Timiş şi din întreaga ţară sunt disperaţi. Uniunea Europeană nu este de acord cu exportul de carne de suină din ţara noastră. Interdicţia durează de mai mulţi ani şi nici perspective în viitorul apropiat nu se întrevăd, pentru reînceperea exportului. În urma corespondenţei avute între reprezentanţii Comisiei Europene şi Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), varianta exportului de carne de porc la nivel naţional nu a fost acceptată, din cauza riscului reprezentat de pesta porcină ca urmare a problemelor pe care le are România în activitatea de control a mişcării animalelor. Una din soluţiile propuse de comisie a fost compartimentalizarea sectorului de producere şi procesare. În acest context, Valeriu Tabără s-a întânit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVA), Radu Roatiş, şi cu reprezentanţii patronatelor din industria cărnii de porc, pentru a discuta soluţiile deblocării exportului de carne şi a produselor din carne de porc din România. Participanţii la întâlnire au fost de acord că soluţia pentru deblocarea exportului este compartimentalizarea sectorului prin identificarea acelor ferme de producţie şi unităţi de procesare care respectă normele de biosecuritate impuse de Comisia Europeană. Odată identificate, acestea vor putea exporta atât carne, cât şi produse din carne de porc, sub controlul foarte strict al autorităţilor competente. Procesul de compartimentalizare se referă la fermele şi unităţile de procesare care respectă în totalitate condiţiile de biosecuritate impuse de organismele europene şi nu la o delimitare pe zone geografice.

Comentarii

comentarii