Acasă Economic Intraprenoriatul- drumul către succesul unei organizații

Intraprenoriatul- drumul către succesul unei organizații

DISTRIBUIȚI

ne vedem la HR Summit TIMIUtilizat încă din anul 1985, conceptul de intraprenoriat face referire la indivizii sau grupurile de indivizi care explorează idei cu un nivel ridicat de risc și de câstig, în cadrul unei companii puternice care le oferă acestora un mediu stabil și favorabil.

Altfel spus, intraprenoriatul este comportamentul de tip antreprenorial al angajaților unei organizații mari. Acest proces duce la dezvoltarea organizațiilor prin încurajarea inovației și prin responsabilizarea angajaților. Astfel, intraprenoriatul începe cu implementarea unor sisteme și practici inovatoare în interiorul unei companii, de către o parte din personalul acesteia, sub coordonarea unui manager, care primește și își asumă rolul de intraprenor, cu scopul de a îmbunătăți performanțele economice ale organizației. Pentru a putea dezvolta un astfel de comportament organizațiile trebuie să le ofere salariaților sprijinul din partea echipei de top management și trebuie să îi asigure că, în cazul unui eșec, intraprenorul nu va fi sancționat. Deși ar avea nevoie, cele mai multe firme românești nu folosesc intraprenorii, pentru ca nu au încredere în acest tip de angajați. Cu toate acestea angajații cu spirit antreprenorial cunosc foarte bine atât mediul intern, cât și pe cel extern organizației și au forța necesară pentru a lansa la timp și cu succes un produs/serviciu în rândul publicurilor interne sau externe organizației. Mai mult, aceștia au un grad ridicat de angajament și de asumare a responsabilităților. Aceste aptitudini sunt utile în companiile care acționează într-un mediu de afaceri dinamic și caută să ofere soluții personalizate clienților.
Un mediu intraprenorial poate aduce un plus de valoare organizației, dar și un minus atunci când acesta nu este construit pe baze solide. În ultimii ani au fost dezvoltate tehnici pentru a crea un mediu antreprenorial de succes și, conform cercetărilor EY pe această temă, au fost identificate următoarele strategii: definirea unei structuri formale a intraprenoriatului; solicitarea de idei de la angajații companiei; coagularea și exploatarea potențialului unei forțe de muncă cât mai diversificate; definirea unui model de carieră pentru intraprenori; pregatirea pentru efectele secundare generate de intraprenoriat
Sergiu Neguț este specialist în dezvoltarea afacerilor ca antreprenor, intraprenor, consultant, folosind un mix strategic de dezvoltare comercială, transformare organizațională, iar acolo unde este cazul fuziuni și achiziții. La HR Summit Timișoara, Sergiu Neguț va susține un workshop despre rolul intraprenorilor în organizații și va răspunde întrebării “cu ce fel de oameni creștem companiile?”.
HR SUMMIT este cea mai importantă platformă regională de întâlnire a specialiştilor HR şi Managerilor. Evenimentul aduce în același loc profesioniști în resurse umane, manageri, furnizori de servicii HR, headhunters, coaches, companii de outsourcing şi alţi specialişti din domenii conexe cu cel al resurselor umane. Într-o lună, la HR Summit Timișoara, sunt așteptați peste 120 de specialiști HR, manageri și furnizorii de servicii din zona Banatului pentru a dezbate 10 dintre cele mai actuale trenduri ale industriei de resurse umane printre care și gamification&HR, succesiune în management, employee engagement, employer branding, strategii de recrutare în online. Mai multe detalii despre agenda evenimentului găsiți pe : www.timisoara.hrsummit.ro.

Comentarii

comentarii