Acasă Actualitate Întărim relațiile cu sârbii

Întărim relațiile cu sârbii

371
DISTRIBUIȚI

Timp de două zile, o delegaţie a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, condusă de preşedintele Sorin Frunzăverde, s-a aflat în Republica Serbia, unde a avut programate mai multe întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor din Biserica Albă, Vârşeţ şi Veliko Gradişte. Delegaţia instituţiei judeţene a fost însoţită de primarul comunei Pojejena, Omer Radovancovic şi de reprezentanţi ai Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin. „Discuţiile cu partenerii sârbi au vizat cele două proiecte transfrontaliere pe care instituţia judeţeană le are în implementare, unul în parteneriat cu Municipalitatea Vârşeţ şi un altul împreună cu Consiliul Local Pojejena şi respectiv Municipalitatea Kladovo, Serbia. In discuţiile cu reprezentanţii din Vârşeţ au fost stabilite detaliile organizatorice legate de proiectul „Schimb de bune practici transfrontaliere intre administraţiile publice”, al cărui contract de finanţare a fost semnat la sfârşitul anului trecut”, spune Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.    
Printre proiectele înaintate de preşedintele consiliului judeţean se află cel privitor la realizarea unui pod peste Nera între Socol şi Vracev Gaj, discutat la întâlnirea cu partenerii din Biserica Albă şi un altul privind realizarea drumului între localitatea Grădinari şi frontiera cu Serbia ce ar urma să fie depus în parteneriat cu Municipalitatea Vârşeţ.
Partenerilor sârbi le-au fost prezentate studiile de fezabilitate aferente fiecărui proiect în parte, discuţiile vizând punctual aspectele tehnice legate de cele două proiecte ce ar urma să fie depuse spre a obţine finanţare la următoare sesiune de depunere de proiecte prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.    
Perspectivele colaborării româno-sârbe au fost abordate şi la întâlnirea din Veliko Gradişte de joi, 10 februarie a.c., la care au participat, alături de primarul localităţii, Dragan Milic, prefectul regiunii Branicevo, Goran Petrovic, preşedintele Camerei Regionale Pojarevac, Milica Mitkovic, primarul localităţii Pojarevac, Miodrag Milosavljevic şi colaboratorii acestora.
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a lansat propunerea demarării unui proiect privind construirea unui pod peste Dunăre în condiţiile în care este deja conturat proiectul Comisiei Europene privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării. Iniţiativa s-a bucurat de susţinerea oficialilor sârbi, sens în care s-a convenit ca o nouă întâlnire să aibă loc în decurs de o lună pentru a stabili locaţia acestui pod, fiecare parte urmând să formuleze propuneri în acest sens.
 „După stabilirea amplasamentului vom redacta o aplicaţie pentru a obţine fonduri transfrontaliere în vederea realizării proiectului tehnic. Cele două părţi vor face demersurile ce se impun la cele două guverne, român şi sârb, pentru a obţine susţinerea în demararea proiectului amintit”, a declarat Sorin Frunzăverde în cadrul conferinţei de presă organizate în finalul întâlnirii de la sediul Primăriei Veliko Gradişte.
 

Comentarii

comentarii