Acasă Administraţie Inundaţiile din Timişoara – marea provocare pentru Aquatim, în 2017

Inundaţiile din Timişoara – marea provocare pentru Aquatim, în 2017

DISTRIBUIȚI

inundat 1În timpul ploilor abundente, canalizarea Timişoarei este blocată, iar apa refulează, inundând pasajele, străzile şi casele, de aceea cea mai mare provocare a Aquatim pentru anul 2017, dar şi pentru anii ce vor veni, este adaptarea sistemului de canalizare pentru a face faţă noilor schimbări climatice.
Prof. univ. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim a explicat că asemenea situații excepționale se înregistrează, în timpul verii, la stația de epurare din Timișoara, din cauza ploilor deosebit de puternice, având debite de 10-12 ori mai mari decât cele obișnuite. Inclusiv pe plan mondial, se discută schimbarea normativelor de proiectare pentru canalizare. Prin urmare Aquatim a identificat soluții locale de gestionare a apelor de ploaie prin deversare în Bega, în locuri special amenajate sau chiar realizarea unor bazine tampon de retenție a apei pluviale în punctele vulnerabile (pasajele).
„În luna august 2016, au fost asemenea ploi abundente de vreo trei ori. Principalele probleme sunt în zona pasajelor şi pe 10 -15 străzi. Le-am identificat şi lucrăm la ele. După ce finalizăm investiţiile, sperăm să rezolvăm acest lucru. Schimbările climatice au dus la schimbarea normativelor de proiectare. În toată lumea se lucrează la un alt concept, privind apele de ploaie, la fel se întâmplă şi în Timişoara”, a explicat Ilie Vlaicu.
Reţeaua de apă Aquatim se întinde pe 1.700 km, iar canalizarea pe 860 km. Aria de operare include 110 localități din județul Timiș, repartizate pe cele 5 sucursale –  Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia, Sânnicolau Mare. Alimentate cu apă de la rețeaua din Timișoara sunt Chișoda, Ghiroda, Moșnița Veche, Giroc (client: societatea Giroceana). Reţelele din Săcălaz, Sânmihaiu Român, Utvin au fost puse în funcțiune, în 2016, iar recepţionată cea din Urseni. Conectate la sistemul de canalizare al Timișoarei sunt Giarmata Vii, Ghiroda, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Sânmihaiu Român, Utvin.

Comentarii

comentarii