Acasă Actualitate Ioan Holender despre Timișoara, Capitala Culturală a Europei: “Nu sunt încântat de...

Ioan Holender despre Timișoara, Capitala Culturală a Europei: “Nu sunt încântat de ce a ieșit”

DISTRIBUIȚI

Ioan Holender, cel mai longeviv director managerial al celebrei instituții muzicale Wiener Staatsoper, a oferit, aseară, un dialog savuros de aproape două ore cu Sever Voinescu,  redactor-șef la Dilema Veche, în cadrul conferinței „Scena și Culisele Ieri și Azi”, care a avut loc la UVT. Relaxat, jovial, maestrul Holender a rememorat cu plăcere anii studenției sale, dar mai ales momentele profesionale importante din fruntea Operei Naționale din Viena. Într-o sală plină, Holender a povestit despre tinerețile sale, despre viață și cultură, despre Viena și Timișoara. Maestrul a spus că nu i-a plăcut nici ce a oferit anul cultural.

“Mă plimb pe stradă și văd afișe cu evenimentele din Capitala Culturală Europeană. Și vreau să văd și eu ce se întâmplă aici. Toate afișele sunt din octombrie. Suntem în noiembrie. Nici măcar atât nu au fost în stare să facă, să schimbe afișele din octombrie. Ce suntem în noiembrie! Clădirea Operei. Faină. Frumoasă, curățată. Ce-o fi acolo? Teatru? Nu scrie nimic. Ce se cântă aici? Niciun afiș. Nu știm. Ce e aici? Ce se prezintă? Trebuie să mă uit pe internet”, a spus Ioan Holender.

Chiar la ceremonia de deschidere, și-a manifestat nemulțumirea de actul artistic al pianistului olandez, chiar în timpul spectacolului.

“La deschidere a venit un pianist de muzică ușoară care într-un timp interminabil a cântat și a mormăit ceva în engleză, nimeni nu a înțeles nimic și nu s-a mai terminat. Puteau să aducă la deschiderea Capitalei Culturale Europene și un român care să ne plictisească, nu trebuia unul din Olanda. Da, publicul are dreptul să-și manifeste și părerile negative auzibil”, a spus Ioan Holender.

Maestrul a mai stat la povești și după conferință. Tema principală, tot Capitala Culturală a Europei. Spune că nu i-a plăcut turnul-pepinieră. 

“Sper că turnul acela nu rămâne. Am auzit că a început demontarea lui. Nu mi-a plăcut și nu am înțeles de ce a fost nevoie de așa ceva. În spatele acestui turn este Castelul Huniade, nerefăcut. Asta e chiar dureros. Dacă nici acum nu l-au refăcut… E închis, e în paragină. Știu că se lucrează, dar se lucrează de 20 de ani. E în mijlocul orașului, nu e mare lucru să faci ceva. Era o șansă unică, a doua oară nu o să mai fim Capitală Culturală Europeană”, a mai spus Holender.

Holender, fostul președinte de onoare al Asociației Timișoara 2021, pe vremea când se pregătea programul cultural. S-a retras, pentru că nu i-a plăcut viziunea.

“Eu am fost președinte de onoare în asociație, dar nu m-au întrebat nimic. M-am retras și i-am rugat să nu îmi folosească numele. Le-am spus să facă un concurs de pictură, un concurs de compoziție, un concurs de teatru, poate se dovedea de succes, și putea continua și în anii următori. Să facă o mică piesă pentru Filarmonică. Nimic din toate astea. Nu sunt încântat de ce a ieșit, ca să o scurtez”, a conchis Holender.

Comentarii

comentarii