Acasă Actualitate Ioan Talpoş: „Politica nu are ce căuta în universităţi”

Ioan Talpoş: „Politica nu are ce căuta în universităţi”

DISTRIBUIȚI

Legea Educaţiei, ridiculizată de cele mai tari universităţi din ţară
Poate cele mai importante cinci universităţi din ţară atacă la baionetă noul proiect de lege al educaţiei, susţinut de ministrul Daniel Funeriu. La sfârşitul săptămânii trecute, conducerile consorţiului „Universitaria”, compus din Universitatea Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi ASE Bucureşti au semnat o declaraţie comună privind nevoia de autonomie universitară. Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest, este unul dintre marii contestatari ai noii legi.

„Funeriu nu are ce căuta într-un top al performanţelor”

Consorţiul „Universitaria” consideră că noua Lege a Educaţiei calcă efectiv în picioare autonomia universitară şi introduce politicul în universităţi. „În articolul de lege se prevede expres că se vor selecţiona şi numi conducerile facultăţilor şi universităţilor, e vorba de o imixtiune clară în autonomia universitară. Legea trebuie să prevadă că universităţile pot decide modalităţile de alegere a conducerii. Externalizarea conducerii universităţilor se poate face doar de către senatul instituţiilor de învăţământ superior. Politica nu are ce căuta în universităţi”, spune Ioan Talpoş. Rectorul de la Vest nu are o părere prea bună nici despre ministrul Funeriu. „Funeriu nu are ce căuta într-un top al performanţelor miniştrilor Educaţiei de după revoluţie. Poate şi pentru că este prea tânăr”. Talpoş suţine că declaraţia privind autonomia universitară este susţinută şi de studenţii din cele cinci mari universităţi.

Dau de pământ cu toate protocoalele internaţionale

Conducerile universităţilor prezintă, de-a lungul a trei pagini, felul în care nenumăratele articole din noua lege aruncă autonomia universitară la coşul de gunoi. Semnatarii dau exemple şi de articole care se bat cap în cap sau care se anulează singure. Consorţiul „Universitaria” cere de urgenţă parlamentului să prevină distrugerea autonomiei universitare în România. „Autonomia universitară este o condiţie sine qua non pentru ca învăţământul superior din România să concureze cu cele din ţările europene. Această condiţie se găseseşte în mai multe declaraţii internaţionale la care România a aderat. Este vorba de declaraţia de la Lima, din 1988, dar şi de Magna Charta Universitatum, din acelaşi an, a universităţilor europene care a prevăzut limpede acest principiu, iar Declraţia de la Bologna, din 1999, l-a reafirmat”, mai suţine Talpoş. Cu o lună şi jumătate în urmă, Funeriu a primit, la Timişoara, o adevărată lecţie de viaţă. Mai mulţi profesori şi studenţi i-au cerut demisia şi l-au acuzat că nu-şi cunoaşte propria lege, în Aula Magna a UVT.

Comentarii

comentarii