Acasă Actualitate Josefine şi Wilhelm Mühle – istoria iubirii cu parfum de roze care...

Josefine şi Wilhelm Mühle – istoria iubirii cu parfum de roze care a schimbat faţa Timişoarei

DISTRIBUIȚI

muhle bannerA părăsit de tânăr Boemia natală pentru Banat. La Timişoara şi-a construit un renume şi tot aici şi-a cunoscut viitoarea soţie, pe Josefine. Mariajul lor a „înflorit” la propriu Elisabetinul şi multe dintre parcurile Timişoarei de azi sunt rod al muncii cuplului unit de dragostea pentru flori.

 

Wilhelm Mühle şi-a urmat de tânăr pasiunea pentru horticultură. În 1867, la 22 de ani, se îngrijea deja de cea mai frumoasă grădină privată din Banat, la Jitiște. În 1872 a ajuns la Timişoara, unde pasiunea pentru flori l-a adus în slujba grădinarului Wenzeslaus Niemetz.
Josefine Niemetz iubea florile la fel de mult ca proaspătul ei soţ. Tinerii căsătoriţi au închiriat câteva parcele în apropiere de Piața Bălcescu de azi, şi au început să le cultive. În 1875 şi-au deschis o florărie în Cetate, pe actuala stradă Alba Iulia, de care doamna Mühle se ocupa personal. Nu exista în tot oraşul un „expert” în arta aranjării buchetelor mai apreciat decât Josefine Mühle.
Wilhelm Mühle avea să devină cel mai de seamă grădinar al imperiului. Casa lui de pe Bulevardul Mihai Viteazul de astăzi era înconjurată de solarii. Firma exporta flori în toata Europa de sud-est. Florăria Mühle a devenit furnizor al Curţii imperiale din Viena, al caselor regale din Bucureşti, Belgrad şi Sofia. În casa patronului său, pe strada Independenţei de azi, Wilhelm Mühle nu a deprins doar tainele grădinăritului, ci şi-a întâlnit şi viioarea soţie.
Trandafirul Madame Josephine
Preferaţii lui Mühle erau însă trandafirii. Din grija lui nesfârşită şi talentul neîndoielnic de florar s-a născut, în 1888, primul soi propriu. O roză cu petale aurii cu alb. Nevoit să îi dea un nume creaţiei, Muhle nu a stat prea mult pe gânduri şi i-a spus trandafirului Madame Josephine, la fel ca femeii iubite.
De atunci şi până la moartea lui, în 1908, Wilhelm Mühle a petrecut ani mulţi şi fericiţi în casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul, numărul 3. Iniţialele soţiei lui, JM, rămân încă pe peretele căminului în care cei doi soţi şi-au trăit iubirea înconjuraţi de roze şi de copii care le-au dus mai departe pasiunea pentru flori.
La fel ca părinţii săi, Arpad Mühle s-a remarcat ca horticultor în oraşul de pe Bega. Parcurile Franz Joseph (Parcul Copiilor de azi), Carmen Sylva, Botanic, Rozariul sunt lucrări ale lui Wilhelm Mühle şi ale fiului său de care timişorenii se pot bucura şi astăzi.

sursa: www.mercytimisoara.com

Comentarii

comentarii