Acasă Actualitate Jurnaliştii – cu pumnul în gură

Jurnaliştii – cu pumnul în gură

DISTRIBUIȚI

jurnalistii cu pumnul in gura - foto avocatul alin socol 2013DSCF6648Asta vine după ce medicilor li s-a interzis să se mai exprime în presă. Urmează avocaţii.

De la 1 februarie 2014, jurnaliştii vor primi o mare lovitură în ceea ce priveşte libertatea presei. Ei vor trebui să fie foarte atenţi la orice cuvânt scris. În caz contrar, vor risca puşcăria.

Insulta şi calomnia – două delicte ce ţin de libertatea cuvântului – vor fi reintroduse în Codul Penal. Avocatul Alin Socol, din cadrul Baroului Timiş, a explicat că, de fapt, situaţia este mult mai gravă în ceea ce priveşte libertatea presei.  Conform OUG nr. 85 din 2013, a fost abrogată Legea 146 din 1997. Dacă, înainte, cineva, pentru un proces, trebuia să plătească 8 -10% din suma pe care o cerea, acum nu mai trebuie să plătească decât 100 de lei, indifrent de suma cerută ca despăgubire. “Aşadar, s-a dat drumul la procese împotriva presei. Astfel, prin această ordonanţă de urgenţă, se loveşte direct în libertatea de exprimare şi a cuvântului. Cel care se consideră nedreptăţit, indiferent că e sau nu, poate să cheme pe orice jurnalist în instanţă, pentru o taxă minimă de 100 de lei şi să ceară o sumă exorbitantă. Prin modificarea Codului Penal, totul se leagă, iar jurnaliştii, de acum vor trebui să scrie cu pumnul în gură”, a spus avocatul Socol. De fapt, în aceeaşi situaţie se află şi avocaţii. Ei sunt la fel de îngrijoraţi, fiindcă li se pregăteşte politica pumnului în gură. Ei se tem că proiectul de lege, aflat în pregătire, al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), le va interzice să se mai exprime în presă despre problemele cu care ei se confruntă sau despre cazurile pe care le cercetează. Asta vine după ce medicii au fost presaţi să semneze, în luna noiembrie 2013, un protocol cu Ministerul Sănătăţii, prin care, de asemenea, li se interzice să critice în presă activitatea ministerului.
UNBR pregăteşte un proiect de lege prin care modifică legea avocaturii. Li se va interzice avocaţilor să mai iasă în presă, să discute public despre actul de justiţie. “Noi, avocaţii, considerăm că este un proiect de lege profund neconstituţional, fiindcă prin Constituţia României şi prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ne este garantată libera exprimare, nu numai avocaţilor, ci şi jurnaliştilor, medicilor sau oricărui cetăţean. Nu se mai face nimic fără politica pumnului în gură. Sperăm ca acest proiect de lege să nu iasă. Mai grav este că aşa cum arată noul Cod Penal, de la 1 februarie 2014, un jurnalist va putea fi condamnat la puşcărie foarte uşor numai pentru că a scris un articol şi a deranjat pe cineva de sus”, a declarat avocatul Alin Socol.

Comentarii

comentarii