Acas─â Politica Klaus Iohannis, sub povara ghiozdanului electronic

Klaus Iohannis, sub povara ghiozdanului electronic

1295
DISTRIBUIȚI

Mare ╚Öedin╚Ť─â la Cotroceni. Unde Klaus Iohannis se d─â din nou pre╚Öedinte juc─âtor. ├Än materie de educa╚Ťie. ╚śi discut─â scenarii privind noul an ╚Öcolar. A intrat drept ├«n ╚Öedin╚Ťa cu membrii Guvernului. Dar eu ├«l v─âd coc├órjat. D─âr├ómat. Sub povara ghiozdanului electronic. Iar acum explic despre ce este vorba.

Ghiozdanul electronic este un proiect vechi de circa ╚Öase ani. Prezentat Ministerului Educa╚Ťiei. Sub cele dou─â mandate scurtate ale Ecaterinei Andronescu. Un proiect luat ├«n bra╚Ťe de c─âtre aceasta. ╚śi anun╚Ťat public de c├óteva ori. Dar omor├ót ├«n fa╚Ö─â. Sub semnul ÔÇ×Rom├óniei educateÔÇŁ. ├Än ce const─â acest proiect?

Ghiozdanul electronic este pur ╚Öi simplu o tablet─â. U╚Öor de purtat de c─âtre fiecare copil. Indiferent de v├órst─â. Indiferent ├«n ce localitate tr─âie╚Öte. Tableta electronic─â ├«nseamn─â renun╚Ťarea odat─â pentru totdeauna la ghiozdanul clasic. Cel care deformeaz─â coloana vertebral─â a a celor mai mul╚Ťi copii. ├Än special a celor care locuiesc la ╚Ťar─â ╚Öi sunt nevoi╚Ťi s─â se deplaseze pe distan╚Ťe lungi p├ón─â la ╚Öcoal─â. Pe tableta electronic─â sunt ├«nregistrate toate manualele. Inclusiv manualele alternative. Inclusiv bibliografia obligatorie ╚Öi facultativ─â. ├Äntreaga materie a anului respectiv ╚Öi tot ceea ce copilul a studiat ├«n trecut. ╚śi tot pe tableta electronic─â acesta ├«╚Öi face temele. Dac─â e nevoie, ├«nva╚Ť─â ╚Öi caligrafie pe tablet─â.

Ghiozdanul electronic presupune accesul tuturor copiilor ├«n ╚Öcolile ├«n care ├«nva╚Ť─â, dar ╚Öi acas─â la re╚Ťele online. ├Än urm─â cu cinci-╚Öase ani, guvernele care s-au perindat, toate, f─âr─â excep╚Ťie, s-au angajat s─â introduc─â ├«n toate ╚Öcolile ╚Öi ├«n toate localit─â╚Ťile asemenea re╚Ťele.

De dou─â ori ghiozdanul electronic a fost omor├ót cu s├ónge rece. A fost omor├ót ├«nainte s─â se nasc─â. O dat─â sub guvernarea Ciolo╚Ö ╚Öi a doua oar─â sub guvernarea PNL. Dar este posibil ca proiectul s─â fi fost omor├ót de trei ori. Adic─â inclusiv de Guvernul PSD, dup─â schimbarea din pozi╚Ťia ministerial─â a Ecaterinei Andronescu. Nici Ecaterina Andronescu nu s-a b─âtut ca o leoaic─â pentru acest proiect, de╚Öi l-a ├«n╚Ťeles ╚Öi l-a promovat. ╚śi doamna Ecaterina Andronescu a cedat. Oare de ce?

Ghiozdanul electronic punea o lespede peste morm├óntul at├ót al Editurii Didactice ╚Öi pedagogice, unde lucreaz─â un mare num─âr de sinecuri╚Öti ai tuturor regimurilor, c├ót ╚Öi a acelor edituri numeroase, care s-au ├«nfruptat de-a lungul timpului ├«n mod corect, dar ╚Öi ├«n mod incorect cu uria╚Öul ca╚Öcaval al manualelor ╚Öcolare, care str├ómb─â de o ve╚Önicie coloana vertebral─â a copiilor. Afacerea cu c─âr╚Ťile ╚Öcolare este uria╚Ö─â. Vorbim despre zeci de milioane de exemplare de carte, achizi╚Ťionate anual de ╚Öcoli sau de p─ârin╚Ťi ╚Öi de re╚Ťele ├«ntregi de distribu╚Ťie. Ca s─â nu mai vorbim de tipografii. Singurii care ar supravie╚Ťui ├«n varianta ghiozdanului electronic ar fi autorii de manuale, corectorii ╚Öi IT-i╚Ötii, care au sarcina s─â le plaseze ├«n sistem. Revolu╚Ťia ghiozdanului electronic este mai profund─â dec├ót revolu╚Ťia de la ├«nceputul anilor 90, c├ónd a disp─ârut linotipul, ma╚Öina de scris, c├ónd a disp─ârut practic h├órtia din redac╚Ťii ╚Öi c├ónd mii ╚Öi mii de tipografi care lucrau pentru editarea ziarelor ╚Öi revistelor au trebuit s─â se reprofileze. Rom├ónia educat─â nu poate exista ├«n afara ghiozdanului electronic. ╚śi nu poate supravie╚Ťui, dac─â nu sunt date la o parte cu voin╚Ťa politic─â necesar─â, grupurile de interese din sistem.

Din aceast─â perspectiv─â, Klaus Iohannis aparent a suferit de orbul g─âinii. A ignorat un lucru simplu, cum a fost la timpul ei inven╚Ťia ro╚Ťii, un lucru deloc costisitor ╚Öi care ar fi putut schimba totul din temelii. O tablet─â cum sunt cele necesare pentru ╚Öcolari poate fi oric├ónd fabricat─â ├«n Rom├ónia la pre╚Ťuri de cost infime. Sau poate fi importat─â s─â zicem din China. La milioane de buc─â╚Ťi, c├óte ar fi necesare, costurile ar fi extrem de mici. ├Än urm─â cu cinci ani, am tatonat pia╚Ťa din China, pentru c─â acolo, ├«n c├óteva regiuni, fusese deja introdus acest sistem. Pe atunci, o tablet─â, dac─â Rom├ónia ar fi achizi╚Ťionat milioane, ar fi costat sub 10 dolari bucata. Infinit mai ieftin dec├ót manualele ╚Öi ghiozdanul aferent. Mai fac o singur─â parantez─â ╚Öi precizez c─â toate cuno╚Ötin╚Ťele necesare unui elev ar fi plasate ├«n memoria unei tablete, orice informa╚Ťie necesar─â pentru re├«nprosp─âtarea memoriei acestuia ar putea fi accesat─â instantaneu, f─âr─â a mai obliga copilul s─â r─âscoleasc─â prin zeci de c─âr╚Ťi pentru a-╚Öi aminti un lucru sau altul.

Nu, Klaus Iohannis nu a suferit ├«n to╚Ťi ace╚Öti ani de orbul g─âinii. El a fost dasc─âl, c├ót timp a fost dasc─âl, ╚Öi inspector ╚Öcolar c├ót timp a fost inspector ╚Öcolar. ╚śtie despre ce este vorba. Chiar dac─â nu a produs dec├ót o maculatur─â ├«n aproape ╚Öase ani de mandat, c─âreia i-a dat titlul de ÔÇ×Proiect na╚Ťional pentru o Rom├ónie educat─âÔÇŁ, el tot a trebuit s─â se ├«nt├ólneasc─â cu speciali╚Öti din domeniul ├«nv─â╚Ť─âm├óntului. Este cu neputin╚Ť─â ca ace╚Ötia s─â nu-i fi reamintit ceea ce la un moment dat prezentau toate televiziunile de ╚Ötiri. ╚śi anume c─â doamna Ecaterina Andronescu, ├«n calitate de ministru al Educa╚Ťiei ├«╚Öi asumase proiectul ghiozdanului electronic. Probabil c─â tocmai din acest motiv, al faptului c─â doamna Ecaterina Andronescu este un reprezentant de frunte al PSD, Klaus Iohannis a ignorat cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â aceast─â ╚Öans─â excep╚Ťional─â, de care ar fi putut beneficia milioane de copii ai Rom├óniei. Ace╚Öti copii lovi╚Ťi ast─âzi din toate direc╚Ťiile. Financiar, social ╚Öi educa╚Ťional.

Financiar, fiindc─â Guvernul refuz─â s─â le dubleze aloca╚Ťiile. Aloc─â bani ├«n cu totul alte direc╚Ťii. ├Än plus, acela╚Öi Guvern a ├«mprumutat sume exorbitante de bani cu dob├ónzi mari, care vor trebui returna╚Ťi c├óndva fix de c─âtre aceast─â genera╚Ťie a ╚Öcolarilor de azi. Social, pentru c─â au fost mult timp obliga╚Ťi ÔÇô ╚Öi poate vor mai fi ÔÇô s─â stea ├«n cas─â, s─â nu se ├«nt├ólneasc─â cu colegii ╚Öi prietenii lor nici ├«n ╚Öcoal─â, nici ├«n locurile de joac─â ╚Öi nici ├«n alt─â parte. ╚śi educa╚Ťional, pentru c─â dat─â fiind ├«napoierea dramatic─â a Rom├óniei ├«n ceea ce prive╚Öte accesul copiilor la o educa╚Ťie avansat─â, s-a creat o discriminare absolut revolt─âtoare, o dat─â ├«ntre copiii din marile ora╚Öe ╚Öi copiii din ora╚Öele mici ╚Öi a doua oar─â ├«ntre copiii de la ora╚Ö ╚Öi copiii de la sate. Din aceast─â perspectiv─â, ├«nv─â╚Ť─âm├óntul online i-a favorizat pe unii ╚Öi i-a defavorizat pe al╚Ťii. Pe cei care nu au avut acces la internet. Pentru ace╚Ötia, aceast─â perioad─â a fost un dezastru.

La Cotroceni, vezi Doamne, se analizeaz─â ast─âzi ce ╚Öi cum. Adic─â dac─â pe 15 septembrie se redeschid ╚Öcolile sau nu. ╚śi dac─â da, c├ót va fi ├«nv─â╚Ť─âm├ónt clasic ╚Öi c├ót va fi ├«nv─â╚Ť─âm├ónt online. ╚śi dac─â va fi clasic, at├ót c├ót va fi, cum va fi organizat, astfel ├«nc├ót Guvernul, cu pre╚Öedintele ├«n frunte, s─â nu se fac─â vinova╚Ťi de infectarea acestora, Doamne fere╚Öte, ├«n mas─â. ╚śi, iat─â, un singur lucru nu se dezbate azi. ├Än ce msur─â ghiozdanul electronic ar fi o solu╚Ťie rapid─â, u╚Öor de implementat ╚Öi necostisitoare, utilizabil─â ├«n oricare dintre scenariile v├ónturate la Cotroceni. S─â-╚Öi asume deci Klaus Iohannis pe de-a-ntregul aceast─â povar─â a ghiozdanului electronic. Chiar ╚Öi ├«n numele PSD, pe care ├«l hule╚Öte at├ót de mult ╚Öi c─âruia i-a ignorat generoasa ofert─â a Ecaterinei Andronescu.

Comentarii

comentarii