Acasă Cultura La Arad, expoziţia „Un secol de istorie naturală”

La Arad, expoziţia „Un secol de istorie naturală”

DISTRIBUIȚI

Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad organizează o inedită expoziţie de animale şi păsări naturalizate.  Expoziția „Un secol de istorie naturală” conține comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal. Vernisajul va avea loc la Complexul Muzeal Arad – Expoziţia Ştiinţele Naturii, miercuri, 14 martie 2012, ora 12.00, în prezenţa profesorilor şi elevilor Colegiului Moise Nicoară Arad. Va putea fi admirată o colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate, păsări, mamifere, peşti, reptile cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, care ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Vechimea pieselor este dovedită de etichetele originale care s-au păstrat în mare parte. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate în patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică. Demersul muzeal a fost susţinut de profesorii biologi Raymona Mihailovici, Marian Cărăbaş, Tania Sabău şi de prof. Mircea Potocean, directorul Colegiului Naţional „Moise Nicoară” din Arad,  unde această colecţie de patrimoniu a fost păstrată.
Gimnaziul Superior Regal din Arad, în prezent Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, a primit importante donaţii de piese zoologice, naturalizate, în perioada 1870-1900. Personalităţi locale, precum primarul Atzel Peter, Lejteny Sandor, contele Wenkheim, au contribuit la acumularea unui valoros patrimoniu faunistic provenit din zona Aradului, păstrat în cabinetele specializate ale şcolii. Păsări precum pelicanii, dropiile, cocorii, mierla albastră, care au dispărut din zona judeţului Arad, păsări răpitoare, păsări de pădure – unele de foarte mici dimensiuni, păsări exotice, mamifere carnivore, mamifere rozătoare, păsări de baltă şi nu în ultimul rând peşti exotici – excepţional conservaţi, mamifere exotice, ornitorinc şi tatu sau felurite tipuri de țestoase, pot fi admirate în expoziţia deschisă la Secţia de Ştiinţe Naturale a Complexului Muzeal Arad. Dropiile, păsări de câmpie, în prezent sunt o specie extinctă în Câmpia de Vest, din cauza distrugerii habitatului lor. În Ungaria trăiesc doar în rezervaţii atent supravegheate. Pelicanii au populat  mlaştinile din vestul  României. De pilda, pelicanul din colecţie provine din împrejurimile Aradului. Desecarea terenurilor, drenajul apei au distrus habitatele acestor frumoase păsări. Broasca ţestoasă bănăţeană este o specie ce trăieşte doar în Banat şi Dobrogea. În România este pe cale de dispariţie, fiind vânată excesiv în trecut de agricultori. Şoimul dunărean este o pasăre răpitoare. Fiind o specie pe cale de dispariţie, a intrat în atenţia specialiştilor prin programul LIFE, în care sunt implicate patru ţări: România, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria.
Expoziţia este un omagiu adus taxidermiştilor şi colecţionarilor vremii, unii artişti şi preparatori foarte buni, alţii excelenţi cunoscători ai naturii.

 

Comentarii

comentarii