Acasă Actualitate La iniţiativa Smithfield Ferme şi Smithfield Prod, 75 de elevi au monitorizat...

La iniţiativa Smithfield Ferme şi Smithfield Prod, 75 de elevi au monitorizat calitatea apei în judeţul Timiş

DISTRIBUIȚI

În cadrul programului internaţional – “Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei”, reprezentanţii Smithfield Ferme şi Smithfield Prod, au iniţiat împreună cu 75 de elevi din judeţul Timiş, a III a acţiune de testare şi verificare a calităţii apei. Au fost testate apele râului Bârzava şi ale staţiei de epurare Smithfield Prod.
Aceasta acţiune didactic-educativă este un experiment cu rol de sensibilizare şi conştientizare a tinerei generaţii faţă de protejarea resurselor de apă. Smithfield Foods Inc. este parte în acest program internaţional, desfăşurat în 43 de ţări sub egida Asociaţiei Mondiale a Apelor (IWA), şi susţinut de Agenţia Guvernamentală a Statelor Unite pentru Protecţia Mediului, alături de alte numeroase companii recunoscute la nivel internaţional.
În Timiş, printre participanţii din acest an s-au aflat elevii claselor VII-IX ai Liceului Teoretic din localitatea Gătaia şi elevii Şcolii Generale cu clasele I-VIII din Utvin. Cu ajutorul truselor de analiză, autorizate de Asociaţia Internaţională a Apelor (AIA), achiziţionate anual de reprezentanţii Smithfield, elevii au testat o serie de parametri de bază cum ar fi: pH-ul apei, turbiditatea, oxigenul dizolvat şi temperatura acesteia. Elevii Liceului Teoretic din Gătaia au primit informaţii referitoare la calitatea apei şi protecţia mediului de la reprezentanţii Smithfield Ferme şi ai catedrei de chimie a liceului. Testarea apei s-a făcut în prezenţa reprezentanţilor primăriei oraşului Gătaia, a directorului liceului – Radu Bontescu şi a membrilor Fundatiei “Prietenii naturii”. În aceeaşi perioadă, 35 de elevi ai Şcolii Generale din Utvin, sub îndrumarea profesorului de biologie – Laura Sologiuc, a echipelor de mediu şi ale staţiei de epurare Smithfield Prod, au testat chiar apa rezultată în urma procesului de epurare din cadrul staţiei companiei din Timişoara. Acţiunea a fost organizată ca lecţie deschisă pe teme de protecţie a mediului. Toţi elevii participanţi la testarea apei au primit diplome şi cărţi educaţionale.
Prin intermediul implementării acestui program global şi in România, companiile Smithfield Ferme şi Smithfield Prod sprijină în mod direct accesul la educaţie al tinerei generaţii referitor la importanţa calităţii apei pentru viaţă. Tinerii şi familiile acestora, fiind mai bine informaţi, vor dezvolta un comportament responsabil faţă de mediu şi protejarea acestuia.
Începând cu 2009, acţiunea de monitorizare, care a avut loc până acum în fiecare an pe 18 septembrie, s-a putut desfăşura pe o perioadă mai lungă, începând cu 22 martie (Ziua Internaţională a Apei) şi terminând cu 31 decembrie. În 2008 au fost monitorizate peste 5,000 de locaţii din lumea întreagă, dintre care aproximativ 60% în SUA. Dintre participanţii din România la acest program didactic-educativ cu rol de informare asupra importanţei unui mediu curat, în anul 2008, au mai făcut parte grupuri de elevi din Maramureş, Teleorman, Galaţi şi Hunedoara.
Programul de monitorizare a apelor se desfăşoară sub egida Asociaţiei Internaţionale a Apelor (IWA), fiind susţinut de Agenţia Statelor Unite pentru Protecţia Mediului şi numeroase companii recunoscute la nivel internaţional, printre care şi Smithfield Foods. Programul îşi propune să atingă în 2012 cifra de un milion de persoane care să participe la activităţi de monitorizare a apelor din localităţile în care trăiesc.

Comentarii

comentarii