Acasă Actualitate La Iulius Mall Timişoara pute a fum ca într-o bodegă de gară

La Iulius Mall Timişoara pute a fum ca într-o bodegă de gară

DISTRIBUIȚI

DSCF2375Cel mai grav lucru e că spaţiul de la mall este deschis, iar fumul se împrăştie în aer şi este inspirat de toţi

Conducerea Iulius Mall Timişoara interzice fumatul în incinta hipermarketului, iar patronii cafenelelor şi barurilor sunt amendaţi cu 50 de euro, în cazul în care le permit clienţilor să fumeze.

Cu toate acestea, nimeni nu ţine cont de nimic. Cum intri în mall, primul lucru ce te izbeşte în nări este fumul de ţigară. Miroase ca într-un birt de gară.

 

Amenzi, amenzi, amenzi

Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Timiş şi Inspectoratul de Poliţie Timiş, sub coordonarea Instituţiei Prefectului Timiş, au verificat modul de respectare a legii antifumat la Iulius Mall Timişoara. Aici au fost identificate de către poliţie persoane care fumau în incinta unor baruri unde fumatul era interzis. “În mall există cetăţeni, persoane fizice care, deşi observă că este interdiciţie la fumat, nu se pot abţine. Există o lege pe care cu toţii trebuie să o respectăm. Controalele noastre privind legea fumatului sunt curente. Preocuparea noastră pentru respectarea acestei legi este permanentă”, a spus doctor Viorica Dumitru – DSP Timiş. Inspectorii au verificat 42 de unităţi de alimentaţie publică din Timişoara şi din Lugoj şi au dat 38 de sancţiuni, printre care 20 de amenzi, în valoare de 86.000 lei. S-au dat 7 avertismente şi au avut loc 12 opriri temporare ale activităţii. Au fost verificate şi 8 baruri de noapte.

UE a interzis fumatul în spaţiul public

Unii patroni de cafenele de la Iulius Mall preferă să ia amendă de 50 de euro, decât să îşi piardă clienţii. Oricum nu e o sumă care să îi sperie. Directiva Uniunii Europene, din decembrie 2012, interzice în totalitate fumatul în spaţii publice, iar amenda poate ajunge la 5.000 de lei. Cel mai grav lucru e că spaţiul de la mall este deschis, iar fumul se împrăştie în aer şi este inspirat şi de nefumătorii aflaţi în zonă. Concluzia este clară: Legea 349 din 2002 în continuare nu este respectată de majoritatea  cafenelelor, barurilor şi restaurantelor din Timişoara.
Fumatul are efecte devastatoare pentru sănătatea publică. Peste 4.000 de substanţe toxice devastatoare pentru sănătate sunt introduse în trupul fumătorilor activi şi pasivi şi produc boli grave, printre care cancer pulmonar sau accident vascular cerebral. Conform Legii nr. 349, se interzice fumatul în spaţiile publice închise, însă fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii: să fie construite astfel încât să deservească doar fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise şi să fie ventilate corespunzător, astfel încât nivelul noxelor să fie sub nivelurile maxime admise. Din cele 27 de ţări din UE, 13 au introdus interdicţia totală a fumatului în spaţii publice: Marea Britanie, Cipru, Belgia, Grecia, Bulgaria, Spania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia.

Comentarii

comentarii