Acas─â Editorial La moartea profesorului Petru Matusz

La moartea profesorului Petru Matusz

1213
DISTRIBUIȚI

A murit, la 65 de ani, profesorul universitar de anatomie, doctorul Petru Matusz. A murit ├«n spitalul ├«n care a muncit o via┼ú─â, Spitalul Jude┼úean Timi┼čoara. O via┼ú─â care a pendulat, zi de zi, de diminea┼úa p├ón─â noaptea, ├«ntre Facultatea de Medicin─â, institu╚Ťia ├«n care ┼či-a ├«mplinit cariera de anatomist excep┼úional, de talie interna┼úional─â ┼či Spitalul Jude┼úean, unde a fost unul dintre pionierii chirurgiei plastice ┼či reparatorii.

L-am cunoscut pe Petric─â Matusz ├«n timpul efectu─ârii stagiului militar. ├Än acele vremuri, ÔÇťarmata se f─âceaÔÇŁ ├«nainte de ├«nceperea facult─â┼úii, pe o perioad─â mai scurt─â, 9 luni, de c─âtre cei care promovaser─â examenul, extrem de dur, de admitere la facultate. Pentru mine, fire rebel─â, care a resim┼úit armata ca un fel de lag─âr (de exemplu, de┼či eram floarea tineretului rom├ón, dormeam 60 de ÔÇťteri┼čtiÔÇŁ ├«ntr-o barac─â dormitor friguroas─â), comportamentul ultradisciplinat ┼či con┼čtiincios al lui Petric─â Matusz m-a iritat ╚Öi mirat ├«n acea vreme. Dar mi-a ┼či r─âmas ├«n memorie, de-a lungul timpului, ├«n anii facult─â┼úii ┼či ulterior, ori de c├óte ori am avut ocazia s─â-l ├«nt├ólnesc, la spital, la facultate. Cu timpul, am realizat c─â disciplina ┼či con┼čtiinciozitatea lui Petric─â Matusz traduce, de fapt, o imens─â dragoste fa┼ú─â de medicin─â, cu prec─âdere fa┼ú─â de tainele alc─âtuirii corpului uman, dar ┼či o colosal─â putere de munc─â. Datorit─â acestor ├«nsu┼čiri, el, b─âiatul ÔÇťf─âr─â pileÔÇŁ, pornit ÔÇťde josÔÇŁ din F─âget, a ajuns profesor universitar ┼či medic chirurg. Mai mult, a ocupat, de-a lungul vie┼úii, diferite posturi de conducere ├«n administra┼úia Facult─â┼úii de Medicin─â ┼či a Spitalului Jude┼úean. Om de o cinste mai presus de orice ├«ndoial─â, c├ót ┼či de o modestie pe m─âsur─â, a fost mai ├«ntotdeauna ÔÇťnum─ârul doiÔÇŁ ├«n diferitele ÔÇťconduceriÔÇŁ, adic─â acela care face mai toat─â munca, inclusiv pe aceea a ÔÇŁnum─ârului unuÔÇŁ. ├Än frunte, pe culmi, a fost ├«n domeniul anatomiei. Urma┼č ┼či discipol al unor anatomi┼čti timi┼čoreni excep┼úionali, profesorul Petru Matusz a ridicat prestigiul anatomiei timi┼čorene la nivel european. Nu voi enumera eu meritele ┼čtiin┼úifice ┼či profesionale, ele fiind prea numeroase, ├«n aceast─â scurt─â m─ârturie de suflet. O voi ├«ncheia spun├ónd c─â profesorul Petru Matusz a f─âcut parte din genera┼úia care a absolvit Facultatea de Medicin─â din Timi╚Öoara ├«n 1982, o genera┼úie de excep╚Ťie, dac─â privim num─ârul ┼či valoarea celor care fac parte din aceast─â promo┼úie, azi profesori universitari, ┼čefi de sec┼úie, cercet─âtori, medici excep┼úionali, fo┼čti rectori, decani. Aflat─â ├«n al 4-lea deceniu de la ├«nfiin┼úare, facultatea se maturizase, d─âdea rod intelectual de valoare, a┼ča cum trebuie s─â dea orice ┼čcoal─â adev─ârat─â.

Nu ┼čtiu cum poate fi ├«nlocuit─â pierderea profesorului Petru Matusz. Trebuie s─â sper, s─â sper─âm, al─âturi de to┼úi fo┼čtii lui colegi, ├«nc─â ├«n via╚Ť─â, c─â opera sa ┼čtiin┼úific─â nu se va pierde ├«n aceste vremuri tulburi pentru valorile reale. Puterea de munc─â ┼či pasiunea pentru medicin─â ie┼čit─â din comun, ├«ntruchiparea medicului savant f─âr─â prihan─â, acestea au fost ├«nsu┼čirile omului Petru Matusz. Dumnezeu s─â-l odihneasc─â ├«n pace!

Comentarii

comentarii