Acasă Actualitate La mulți ani, domnului Holender!

La mulți ani, domnului Holender!

1213
DISTRIBUIȚI

18 iulie. Ziua de naștere a domnului Ioan Holender, prea cunoscut pentru a avea nevoie de prezentare… Un om care, venit pe lume într-o familie de evrei din Timișoara, în 1935, avea să-și lege destinul de destinul României: comunismul l-a umilit, deși era fiul unui fabricant, a ajuns… vatman, pentru a se întreține, apoi student al Institutului Politehnic din Timișoara, apoi exmatriculat pentru ideile dale anticomuniste. Totuși, așa cum spunea Dalai Lama: atunci când ni se închide o fereastră, alta se va deschide pentru noi, poate mai minunată, pentru tânărul Holender a urmat atunci exilul creativ: studii în străinătate, muzică, operă, scenele lumii, carieră în domeniul managementului artistic, iar Opera din Viena a fost pentru multă vreme, casa sa profesională.

Domnul Holender frecventează, desigur, Timișoara, mai ales invitat la diferite evenimente artistice, dar ultima sa implicare directă a fost ca președinte onorific al ”Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021”, de unde, din păcate, s-a retras… Scriu ”din păcate”, pentru că un om, oricât de inteligent ar fi, oricât de valoros, are și el, ca orice om, conexiuni sensibile, fibre discrete, deschise față de influențe, ce pot fi… negative.

Nu este vina sa, sunt sigură!

Domnul Holender este un reper cultural timișorean, chiar dacă libertatea de a nu gândi la fel, în multe privințe, ne rămâne ca o lumină în bezna creată de oameni răi.

La mulți ani, domnule Holender!

Comentarii

comentarii