Acasă Actualitate La mulţi ani, Timişoara!

La mulţi ani, Timişoara!

766
DISTRIBUIȚI

Timişoara – un secol în România Mare

Timişoara sărbătoreşte pe 3 august un secol de când trupele române conduse de colonelul Virgil Economu intrau în oraş şi se instaura administraţia în limba română, sub primul prefect român, dr. Aurel Cosma.

Acele momente au fost reconstituite în Piaţa Unirii, deşi ploaia a ţinut departe de eveniment mulţime de timişoreni care ar fi participat cu dragoste la evenimentul grandios.

La ora 8,30, în Piaţa Petru Maior a avut loc o depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu, după care au urmat un ceremonial militar- religios şi reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919 – intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu şi instalarea administraţiei româneşti.

Cel mai aşteptat a fost momentul care a debutat la ora 10,00, în Piaţa Unirii: reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, intrarea de pe strada situată în dreapta Domului Româno-Catolic, precedată de un moment susţinut de Fanfara Pro Amiciţia. Apoi au apărut trupele de jandarmi, în ţinute de an 1919, colonelul Economu călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române 1919, surorile medicale, trupele de pompieri 1919.

În aceeaşi reconstituire, pe scena improvizată au rostit discursuri primarul Geml, reprezentanţii minorităţilor care trăiau în Timişoara, între care şi cel al maghiarimii, care a fost asigurat de colonelul Virgil Economu că “minorităţile maghiare vor avea mai multă libertate în România decât au avut românii sub Ungaria”.

Au fost prezenţi oficialii Timişoarei şi ai judeţului, fiind citit şi un mesaj din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Primarul Nicolae Robu a avut un discurs care a pornit de la momentul 1919 şi a ajuns la a ajuns la Timişoara mandatului său, încheind cu urări de La mulţi ani Timişoara, veşnic în România!

Manifestările continuă cu depuneri de coroane la Monumentul Ostaşului din Parcul Central, defilări şi şedinţa festivă a CLT, în cadrul căreia vor fi decernate titluri de Cetăţean de Onoare al Timişoarei Adrianei Babeţi (profesor universitar doctor, prozator, critic literar, romancier şi eseist român contemporan), Doinei Ioana Popa (secretar literar, fondator al Fundaţiei Culturale “Artmedia”), lui Toma Frenţescu (maestru coregraf de talie internaţională, coordonator al ansamblului folcloric “Timişul”), lui Szakáts Béla (profesor, sculptor apreciat în ţară şi peste hotare).

De la ora 19,00, Piaţa Victoriei devine scenă pentru concert Phaser, Alina Eremia, Vunk şi Loredana, iar la ora 21,00, în Piaţa Unirii va avea loc concertul susţinut de Filarmonica Banatul. Seara se va încheia cu un foc de artificii, la ora 22.55, în Piaţa Victoriei.

Duminică, manifestările continuă în Piaţa Victoriei, de la ora 19.00, cu Festivalul Blues pentru Timişoara – Bega Blues Band, Andreea Vlas, Nicu Patoi & Platonic, Ceaţa Blue, Ana Maria Galea Band, Loup Garou.

La mulţi ani, Timişoara!

Comentarii

comentarii