Acasă Actualitate La Şag, dotarea elevilor cu laptopuri a fost blocată, cu concursul unor...

La Şag, dotarea elevilor cu laptopuri a fost blocată, cu concursul unor aleşi liberali

1405
DISTRIBUIȚI

Primarul comunei Şag, Flavius Alin Roşu, are o mare mâhnire, pentru că proiectul “TABLETE PENTRU ELEVII ŞAGULUI” a căzut astăzi la vot, în şedinţa Consiliului Local. Este de neînţeles atitudinea aleşilor PNL, care au votat împotriva proiectului şi care, practic, s-au opus propunerii ministrului PNL al Educaţiei, ca în această perioadă a pandemiei, fiecare elev să fie dotat cu tabletă sau laptop pentru şcoala online.

Cele 186 de dispozitive solicitate de şcoala din Şag urmau să fie achitate din bugetul local – din Agenda Culturală şi banii alocaţi pentru cursurile de perfecţionare ale angajaţilor primăriei. În vederea implementării proiectului, a fost prospectată piaţa, iar cea mai avantajoasa varianta preţ / calitate sunt tabletele (de 10 Inch), fiind şi cele mai versatile, atât pentru elevii din clasele primare, cât şi pentru cei mari. Întrucât sunt necesare şi calitatea şi cantitatea şi utilitatea.

Primarul Flavius Alin Roşu spune într-o postare pe facebook că au fost aduse tot felul argumentele contradictorii – ba nu era bine că se iau la toţi tablete, ba să se ia la toţi laptopuri, ba că unii i-ar fi spus viceprimarului să nu se ia la toţi ci doar la cei care au nevoie -, opuse ca logică şi emise în cadrul şedinţei.

“Nu e nimic nou, ştim cu toţii de cazul Grădiniţei care primise deja finanţare de la Guvernul României 350.000 de euro (adică mai mult de o treime din bugetul local al comunei noastre) şi care a avut aceeaşi soartă. BLOCAREA. Pot înţelege până la un punct frustrările personale şi angajamentele politice ale unora. Asta este lumea în care trăim. Dar să blochezi proiecte pentru educaţia elevilor, mi se pare sfidător la adresa vieţii acestei comune. Repet, aceste tablete erau menite fiecărui elev, ca utilizare în această perioadă în care ei nu pot merge la cursuri. Ele rămân în proprietatea şcolii pe toată perioada aceasta şi după ea urmând să fie folosite şi pe viitor în procesul educaţional, ca obiecte de inventar ale şcolii. Şi pentru aceasta, sistemul acesta trebuie să fie UNITAR. Nu pentru a se face sondaj să întrebi părinţii ce îşi doresc, laptop sau tableta. (Dacă aş fi spus eu iniţial laptop, azi se bloca pentru tablete şi invers). Aceste obiecte de inventar sunt precum băncile, scaunele, dotările clasei etc. UNITARE pentru fiecare elev, indiferent de clasa lui socială, etnie sau afiliere religioasă. Din păcate, ratăm timpi importanţi pentru achiziţionarea acestui sistem şi pentru setarea şi implementarea lui ca să devină funcţional, lucru care nu e deloc simplu. Fiindcă acest concept este unul care este cerut de instituţiile statului, primăriilor şi consiliilor locale. În comunele învecinate, din informaţiile pe care le am, proiectul a fost aprobat fără probleme. La Şag …”, spune primarul comunei.

Primarul Roşu a publicat şi lista consilierilor locali care au votat împotrivă şi practic au trântit proiectul: “Aceştia sunt consilierii locali care nu au aprobat acest proiect : 1. Luca Florin ( PNL), 2. Apostu Bogdan (PNL), 3. Brânzoi Sorin ( PNL), 4. Purcar Sorina ( PNL), 5. Hubert Alexandru (FDGR), 6. Bel Carmen ( ALDE), 7. Popescu Marcel (ALDE), 8. Ivan Valentin ( M10)”.

Potrivit primarului, oferte avute în vedere sunt: Oferta 1: Tableta Lenovo 10’ – preţ 152 euro + TVA (fără abonament la internet); Oferta 2: Tableta Lenovo 10’- gratuit la abonament de 9 euro+ TVA x 24 luni; Oferta 3: Tableta Huwaei 10’- preţ 121 euro + TVA (fără abonament la internet); Oferta 4: Tableta Huawei 10’ – gratuit la abonament de 10,4 euro + TVA x 12 luni; Oferta 5: Tableta Samsung 10.1’ – 1670 lei cu acces la internet 24 de luni.

Ofertele sunt de la operatorii de telefonie, cablu şi internet şi respectivele tablete erau disponibile in stoc pentru numărul cerut.

Comentarii

comentarii