Acasă Cultura La Timişoara începe festivalul dedicat dramaturgiei româneşti

La Timişoara începe festivalul dedicat dramaturgiei româneşti

DISTRIBUIȚI

Opera 10 martie 2015DSCF1464Miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional Timişoara începe cea de-a XX-a ediție a singurului festival din România dedicat dramaturgiei românești, eveniment organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Timişoara.

Astfel, între 15 și 22 aprilie și 6-13 iunie, într-o formulă care plasează teatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod, FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești) se derulează la Timișoara, evenimentul fiind organizat de Teatrul Naţional, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timişoara. În această primă etapă vor fi prezentate treisprezece producții. Modulul FDR va fi completat în luna iunie cu celelalte spectacole.
Secțiunea FDR se deschide cu spectacolul Viața-i mai frumoasă după ce mori (Teatrul “Tomcsa Sándor” Odorheiul Secuiesc), pus în scenă de Mihai Măniuțiu, programat miercuri, 15 aprilie, cu ora 19.30, în Sala Mare a Teatrului Național.
“Spectacolul e și o glumă, și o provocare, și o meditație, și o întrebare plină de tulburare. Și nu caută să ne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginară a morților, una din multiplele posibile, în cheia “cabaretul metafizic”. La prima vedere, în acest spectacol, lumea de după moarte nu diferă de viaţa de zi cu zi: ne aflăm într-o grădină de vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real şi, totuşi, din când în când, stranietatea se insinuează…”, explică autorul.
Al doilea spectacol al serii, Organic de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri (Teatrul Național București), începe la ora 21.00, în Sala 2. Despre aceast text, selecționerul Festivalului, criticul de teatru Oana Borș, scria: “Traficul de organe. Viaţa imigranţilor. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către „marginali”, indiferent ce formă îmbracă aceştia. Într-un spectacol ce uzează de ironie şi umor.”  O producţie care aduce în faţa publicului un subiect acut, desprins din ştirile zilnice și spune o poveste ruptă din realitate.
Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene. Vom reveni curând cu informații despre deschiderea The Art of Ageing. Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

 

Comentarii

comentarii