Acasă Actualitate La Timișoara, procentul de colectare selectivă a deșeurilor trebuie să crească

La Timișoara, procentul de colectare selectivă a deșeurilor trebuie să crească

DISTRIBUIȚI

20170209 105717În acest moment, cea mai mare problemă de mediu a Timișoarei o reprezintă colectarea selectivă a deșeurilor, care se realizează cu dificultate și doar într-un procent de până la 20%.

 

Cât mai puține deșeuri la depozitul de la Ghizela

„Procentul e mic, în comparație cu cât putem produce și livra, fiindcă fabricile de ciment au rămas singurii consumatori, iar administrațiile teritoriale nu au reușit să construiască nicăieri în țară o instalație de co-generare, deși toate au această posibilitate. Noi am putea asigura de aici de la Stația de sortare pe an între 50.000 – 70.000 de tone. Ceea ce ar însemna o economie de aproximativ 20% din necesarul de combustibil pentru Colterm”, a explicat Gheorghe Para, director Retim, joi 9 februarie. Sistemul instituit la Stația de sortare și balotare Retim datează din anii 2008 -2009 privind gestiune integrată a deșeurilor în Timișoara. În luna iunie 2010, Retim a pus în funcțiune Staţia de sortare a deşeurilor municipale, o investiţie cifrată la aproximativ 5,4 milioane euro. Trebuia să se mai construiască și stația de compostare, pentru a se face legătura dintre ce se produce în stația de sortare și Colterm. “Așa a fost gândit, iar planul încă mai este în vigoare. Presupun că Primăria Timișoara va face pașii importanți pentru realizarea acestei investiții foarte importante și utile. În pubelele galbene și în sacii galbeni, nu este voie să se pună materialele reciclabile cu resturi de mâncare în ele, nu este voie să se pună folia murdară sau alte resturi din gospodărie care nu pot fi valorificate ca și material reciclabil. Acelea trebuie puse în pubela reziduală, iar noi prin linia de valorificare le transformăm într-un deșeu cu valorificare energetică pe care îl trimitem la fabricile de ciment. Astfel, ne dă posibilitatea să reducem cantitatea care se supune depozitării definitive, fiindcă s-a majorat taxa la 80 de lei, pentru cantitatea care ajunge la Ghizela. Acesta este marele avantaj al nostru la Timișoara de a avea posibilitatea de a scoate din deșeuri o parte care poate fi valorificată energetic. Vorbim de o reciclare care îndeplinește standardele europene, din punct de vedere al materialului energetic. Materialul este analizat în laborator și este în conformitate cu cerințele consumatorului –fabricile de ciment –și este acceptat de agenția de mediu”, a explicat Para.

Retim vrea un procent dublu de colectare selectivă

Din păcate, încă nu se face colectarea selectivă la sursă, încă se aruncă la groapa de le Ghizela multe reciclabile cu un potențial de valorificare imens. În 2018, Retim dorește ca procentul de colectare selectivă să fie dublu -40%. Cum? “Avem o provocare. Ne-am propus ca până la sfârșitul acestui an să creștem cu 50% cantitatea de deșeuri livrate, iar până la sfârșitul anului viitor să dublăm cantitatea. Vrem să ajungem până la 10.000 tone trimise către consumatorii finali. Vrem să introducem pubele galbene, în locul celor negre. Procentul de deșeuri este același, dar trebuie să fie în alte recipiente. Vom face campanii de conștientizare prin internet, presă și direct cu cetățenii. Avem patru pubele la o casă sau asociație de proprietari, două trebuie să fie negre și două galbene pentru deșeurile reciclabile”, a declarat Dan Pascu, director Retim. În 2016 au apărut normele privind aplicarea taxei de depozitare, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017. Aceasta va fi 80 de lei pe tonă, iar din 2018, 120 de lei pe tona depozitată la Ghizela. De ce a fost introdusă această taxă? „Deși ne creează dificultăți operaționale în discuțiile cu primăriile care refuză să majoreze tariful, cred că este foarte bună taxa, chiar dacă ne afectează, fiindcă are mai multe scopuri. Crește gradul de reciclare, descurajează producerea de deșeuri și ne motivează pentru a îndepărta de la depozit orice deșeu reciclabil. E un instrument economic de presiune. Făcând depozitarea scumpă, încercăm să inducem niște comportamente generatorilor de deșeuri, iar dacă generează, să selecteze. Trebuie să diminuăm cu 15% cantitatea de deșeuri municipale și asimilabile colectate și trimise spre depozitare. Acesta este un obiectiv comun trasat de legislația română în vigoare”, a concluzionat Pascu.

Stația Retim poate recicla 160.000 tone pe an

Staţia de sortare este situată pe o platformă de aproximativ 9.000 mp, în zona de sud a Timişoarei. Cantitatea de deşeuri pe care o poate prelucra este de 160.000 tone pe an. Staţia este formată dintr-o hală în interiorul căreia sunt montate două linii de prelucrare, una destinată selectării manuale a deşeurilor reciclabile şi o alta, automată, destinată sortării deşeurilor valorificabile energetic. În componenţa staţiei de sortare mai intră o clădire administrativă, un cântar electronic pentru camioane, două boxe pentru deşeuri de la agenţi economici şi de la populaţie. Praful şi mirosurile emanate la descărcarea deşeurilor aduse pentru sortare sunt complet absorbite şi salubrizate prin intermediul unui ventilator radial, a unor filtre de praf, a unui filtru de cărbune activ şi a unui turn de evacuare cu înălţimea de 15 m. Centrele de colectare municipale sunt în Timișoara: Calea Torontalului nr. 94; Aleea Avram Imbroane nr. 70; Calea Moșniței nr. 2, Mile Cărpenișan nr. 3. Aici se colectează: deșeuri voluminoase (mobilier, uși, ferestre etc.); deșeuri de construcții inerte din amenajări interioare) și deșeuri DEEE –electrice, electronice și electrocasnice. Informații și reclamații la tel: 0256.499.537; 0756.169.600 sau www.retim.ro.

Comentarii

comentarii