Acasă Cultura „Lecouvreur”, crimă pasională la Operă

„Lecouvreur”, crimă pasională la Operă

DISTRIBUIȚI

Seara de miercuri, 28 noiembrie 2012, de la ora 18.00, va avea pentru spectatorii Operei Naţionale Române din Timişoara culoarea pasiunii răvăşitoare şi parfum de violete otrăvite: „Adriana Lecouvreur”, eveniment de senzaţie pe scena lirică, îl va avea la conducerea muzicală pe dirijorul David Crescenzi (Italia).

Regizorul italian Mario de Carlo, autor al mai multor spectacole de răsunet pe scena Operei timişorene, semnează regia, decorul şi costumele acestei spectaculoase producţii. Atelierele Operei au realizat câte două garnituri de scenă pentru fiecare act al operei, folosind 800 de metri de ţesătură specială de tapiţerie din import, iar piesele de recuzită şi de mobilier de scenă sunt aduse din Italia, de la piaţa de antichităţi din Milano. Pentru cele 130 de costume din spectacol s-au folosit 1200 m de materiale naturale, aduse din Siria special pentru această producţie, 1500 m de furnituri şi tul, 100 m de accesorii, broderii, pietre şi paiete, fiecare costum având design unicat.

Rolul titular, Adriana Lecouvreur, este interpretat de reputata soprană Carmen Gurban, ale cărei rochii, croite din   tafta, mătase, satin, sunt comandate special  din Italia, la magazine care deservesc teatre faimoase din Europa, precum cele din Viena, Paris, Barcelona, Roma sau Milano. Pentru a rolul Contelul de Saxa vine de la  Bucureşti tenorul Călin Brătescu, iar Abatele de Chazeuil va fi interpretat de Octavian Vlaicu.

Evenimentul le prilejuieşte melomanilor plăcerea de a asista la trei importante debuturi de rol: Ramona Zaharia va interpreta, pentru prima dată, rolul prinţesei de Bouillon, Remus Alăzăroaie cântă partitura lui Poisson, iar Gabriella Varvari pe cea a Domnişoarei Dangeville.

Actriţa franceză Adrienne Lecouvreur a murit la vârsta de 37 de ani, otrăvită, din câte se cunoaşte, de o rivală în amor. Tragedia petrecută în 1730 a stârnit o vâlvă teribilă în epocă. Întâmplarea reală l-a inspirat pe compozitorul italian Francesco Cilea (1866-1950)  în a scrie superba operă a cărei premieră mondială s-a petrecut în 6 noiembrie 1902, la Teatrul Liric din Milano.

Comentarii

comentarii