Acasă Politica Liber la traseism politic pentru aleşii locali! Liderii politici din Timiş, reacţii...

Liber la traseism politic pentru aleşii locali! Liderii politici din Timiş, reacţii contradictorii

DISTRIBUIȚI

primar

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să schimbe partidul fără să-şi piardă funcţia. Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni au la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi alege partidul din care vor să facă parte.

 

Titu Bojin, preşedinte PSD Timiş: „Poate e mai bine să se clarifice fiecare”

Măsura a stârnit reacţii diverse printre liderii politici din Timiş. Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, este de acord cu măsura Guvernului. Potrivit acestuia, în Timiş există consilii locale care nu funcţionează din cauza repoziţionărilor politice. După ruperea USL şi formarea ACL, unii primari au rămas captivi şi fac un joc dublu. Din acest punct de vedere, mai declară Bojin, ordonanţa de urgenţă a Guvernului aduce o reglare corectă. De altfel, PSD este principalul beneficiar al deciziei luate de Guvern. În Timiş, cel puţin 10 primari ar putea beneficia de o asemenea decizie. Cei mai mulţi vor fi de la PNL şi PDL, crede Bojin, dar nu e exclus să existe şi plecări din PSD.

„Unii nu vor cu PNL-ul, unii nu vor cu PDL-ul, unii îl iubesc pe Titu. Asta e viaţa. Poate e mai bine să se clarifice fiecare. Eu i-am mai pupat pe mulţi în campaniile care au trecut, aşa că acuma sigur că şi ei trebuie să mă pune înapoi. În principiu, eu zic că vor fi primari care vor veni înspre noi. Nu exclud varianta să fie şi unii care pleacă. Cine crede că nu o duce bine probabil că va opta pentru altă variantă. Sigur vor veni mai mulţi către noi decât vor pleca. Unii chiar nu se regăsesc, chiar sunt certaţi, chiar sunt supăraţi de mai mult timp. Acum probabil că se clarifică, o bat în cuie şi ei şi la revedere”, a declarat Titu Bojin.

Petru Ehegartner, preşedinte PLR Timiş: „Cred că este un act just”

Liderul Partidului Liberal Reformator Timiş, una dintre formaţiunile care ar putea beneficia de ordonanţa de urgenţă, dă vina pe foştii colegi de la PNL pentru situaţia creată. Acesta susţine că ordonanţa repară o situaţie generată de ieşirea PNL din USL.

„Prin părăsirea USL de către PNL s-a produs o distorsionare gravă într-un număr foarte mare de unităţi administrativ-teritoriale. După repoziţionarea PNL, care a însemnat de fapt trecerea în tabăra adversarului, era necesară o clarificare a opţiunii aleşilor locali. Era necesară în contextul în care există un precedent în 2006. Consider că dacă USL ar fi rămas în continuare, această măsură ar fi fost inoportună, nu se impunea luarea acestei decizii. Prin reconfigurarea spectrului politic cred că este un act just pentru destinele unităţilor administrativ-teritoriale care au ales într-un anumit sens, iar în momentul de faţă repoziţionarea PNL înseamnă de fapt distorsionarea opţiunii electorale avute în 2012 de către cetăţenii care s-au prezentat la vot”, declară senatorul Ehegartner.

Constantin Ostaficiuc: „Această ordonanţă încalcă foarte clar nişte principii ale democraţiei”

Liderul PDL Timiş, formaţiune care ar putea să piardă primari în favoarea PSD şi PMP, critică în termeni duri ordonanţa care dă liber traseismului. Acesta desfiinţează şi argumentul precedentului din 2006 şi susţine că manevra Guvernului are menirea de a-i aduce voturi în plus lui Victor Ponta, la alegerile prezindeţiale din noiembrie, prin mobilizarea electoratului de către primarii proaspăt achiziţionaţi de PSD.

„Constatăm un lucru anormal în viaţa democratică din România, în sensul că, pentru prima oară, o lege este suspendată. După părerea mea, această ordonanţă încalcă foarte clar nişte principii ale democraţiei. Este pentru prima oară când o lege este suspendată pentru o anumită perioadă de timp, apoi este repusă în funcţiune. Se fac referiri la 2006. 2006 a fost exact la polul opus. Referirile sunt incorecte. Discutăm de o diferenţă de 180 de grade între cele două situaţii. În 2006, tocmai pentru a se opri traseismul politic, s-a dat un termen de 45 de zile ca fiecare dintre aleşi să-şi aleagă formaţiunea cu care să pornească mai departe, un moment zero. Cu scopul foarte clar de a se opri traseismul politic. Acum venim la 180 de grade şi dăm drumul la traseismul politic pentru 45 de zile. Este absolut contrar unei democraţii a se proceda în acest fel”, afirmă Ostaficiuc.

Liderul PDL Timiş denunţă şi presiuni din partea PSD asupra aleşilor locali democrat-liberali. Consilieri locali şi consilieri judeţeni ar fi fost sunaţi deja pentru discuţii.

Nicolae Robu, preşedinte PNL Timiş: „PSD denotă o mare disperare”

Liderul PNL Timiş a avut una dintre primele reacţii cu privire la ordonanţă, imediat ce PSD a anunţat intenţia de a adopta un astfel de act normativ. „Intenţia PSD de a permite primarilor, timp de două săptămâni, să-şi schimbe partidul denotă o mare disperare: disperarea PSD că Victor Ponta va pierde alegerile prezidenţiale, aşa cum se prefigurează tot mai clar. PSD încearcă disperat să atragă primari ai ACL, prin presiune, prin promisiuni mincinoase, prin întregul arsenal de mijloace murdare pe care a dovedit în timp că-l stăpâneşte foarte bine!”, acuză Robu.

Odată cu adoptarea ordonanţei, Robu a lăsat să se înţeleagă că şi ACL ar putea lua primari şi consilieri de la alte partide. „Noi facem politică după regulile jocului. Nu ne dorim niciunul dintre noi, partidul rezultat din fuziune nu-şi doreşte să existe un astfel de cadru legal. Nu vrem să fim nici beneficiari şi nici perdanţi în baza unui asemenea cadru legal. Dacă el totuşi va fi instituit, politica se face după regulile în vigoare”, a declarat Robu. Situaţia s-a schimbat însă rapid, iar liderii de la centru ai ACL au anunţat că alianţa nu va primi niciun ales local traseist.

Liderul PP-DD Timiş, Cătălin Ţiţitigă, a declarat că din filiala pe care o conduce nu va pleca niciun ales local.

Un partid care ar putea primi aleşi locali este UNPR. Liderul filialei din Timiş, deputatul Ion Răducanu, a declarat nu a avut încă discuţii în acest sens şi nu intenţionează să contacteze primari sau consilieri locali. De altfel, deşi liderul naţional al UNPR, Gabriel Oprea, s-a aflat printre susţinătorii ordonanţei, Răducanu se declară mai degrabă împotriva unui asemenea act normativ.

Comentarii

comentarii