Acasă Actualitate Licitaţiile fără sfârşit de pe Autostrada Vestului îl fac pe Dan Şova...

Licitaţiile fără sfârşit de pe Autostrada Vestului îl fac pe Dan Şova irascibil

DISTRIBUIȚI

imagesDan Şova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, devine de-a dreptul irascibil atunci când se gândeşte la cele două loturi de autostradă din judeţul Timiş care nu-şi găsesc o dată şi o dată constructor. Şi pe bună dreptate. Sarabanda licitaţiilor, a contestaţiilor pentru desemnarea constructorului pentru cele două loturi de autostradă este de-a dreptul ameţitoare.

Nici măcar ministrul nu poate să spună când aceste două loturi vor avea un constructor.Este vorba, mai precis, despre trei tronsoane din lotul 2 Lugoj-Deva şi lotul doi Timişoara-Lugoj. Primele trei tronsoane din lotul doi Lugoj-Deva s-ar putea clarifica, în sensul că va exista un constructor în urma licitaţiei, în 23 aprilie. La tronsonul doi Timişoara-Lugoj treaba e tare încurcată…

 

„Din nefericire pentru noi, nu au nici un termen legal în care să stabilească un câştigător”

Problema e că licitaţiile la tronsoanele mai sus menţionate sunt în curs de nouă luni. Nici măcar Şova nu a putut spune când vom avea un câştigător şi când se va lucra pe aceste tronsoane care pun în încurcătură traseul lin al autostrăzii din partea asta de ţară. ”Comisiile de licitaţii sunt independente. Din nefericire pentru noi, nu au nici un termen legal în care să stabilească un câştigător, pentru că termenul maxim în care comisia trebuie să se pronunţe nu există nici în directiva europeană. Eu, ca ministru, nu pot interveni să schimb oamenii din comisie, pentru că s-ar putea spune că am nu ştiu ce interese sau aş fi bănuit de alte lucruri. Am întrebat de nu ştiu câte ori: când vă pronunţaţi? Iniţial au promis 5 aprilie, acum au promis 23 aprilie. Nimeni nu poate interveni din punct de vedere legal”, a declarat Şova pentru TVR1.

“Suntem victime, şi eu şi toţi cetăţenii României”

Pentru tronsonul Timişoara-Lugoj s-a anunţat un câştigător, s-a contestat, s-a admis contestaţia şi s-a trimis dosarul înapoi la comisia de licitaţii. “Problema nu depinde de noi, după ce vor da răspunsul fireşte că patru – cinci companii vor contesta la Comisia Naţională se Soluţionare a Contestaţiilor. CNSC, la rândul său, nu are un termen limită, le poate răspunde în două săptămâni sau în 2.000 de ani, din păcate. După ce CNSC va da o soluţie la contestaţie putem discuta despre încheierea contractului. Dacă admit contestaţia şi o trimit iarăşi la reevaluare o luăm de la început. Mi-e foarte greu să estimez un termen, sunt de-a dreptul irascibil cu această situaţie. Suntem vctime, şi eu şi toţi cetăţenii României”, a mai declarat Dan Şova.

Comentarii

comentarii