Acasă Cultura Liminal Point – aproape 100 de artiști vizuali din Balcani expun la...

Liminal Point – aproape 100 de artiști vizuali din Balcani expun la Muzeul de Artă Timișoara

DISTRIBUIȚI

Expoziția „Liminal Point” este prezentată pe simezele Muzeului Național de Artă Timișoara, în perioada 19 noiembrie -15 decembrie.

Evenimentul marchează a doua ediție a Festivalului de Artă Balcanică, desfășurându-se în parteneriat cu Muzeul de Artă Populară si Etnologică din Macedonia și Tracia din Salonic, instituția care a găzduit în 2021 expoziția „Passages”.

Curatorii Andreea Foanene și Georgia Kourkounaki au explicat că particularitatea expoziției de la Timișoara o constituie relația vie între lucrările de artă emergentă ale creatorilor invitați și exponatele de patrimoniu ale muzeului, care se descoperă publicului în premieră.

Experiența pe care o propune evenimentul se concentrează pe creativitatea artiștilor și pe capacitatea de ritualizare pe care o deține arta dintotdeauna.

Un rit de trecere este o ceremonie sau un ritual, care are loc atunci când un individ părăsește un statut (social, familial, spiritual )  pentru a intra în altul. În antropologia culturală, termenul este anglicizarea „ritului de trecere”, un termen francez inovat de etnograful Arnold van Gennep în lucrarea sa „The Rites of Passage” (1909).

Aceste manifestări ritualice sunt importante pentru indivizi și pentru societăți. Care este relația dintre forma clasică a ritului și noile tipuri de ritualuri care ne servesc pentru a face față provocărilor spațiale, statutare, economice, ecologice sau de sănătate ce caracterizează perioada transcendentă a lumii noastre?

Observarea „ritului de pasaj”, creează conexiuni cu domenii de cunoaștere mult mai largi decât arta, antropologia și etnologia, care îmbogățesc metodele de manifestare și creație ale omului contemporan.

Scopul expoziției este de a studia și de a expune cum se raportează artiștii din Balcani la evenimente esențiale, prin ritualizare și pseudoritualizare, fenomene care care au puternice implicații culturale.

Realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Timișoara, expoziția cuprinde și o serie de obiecte din colecția de Artă Decorativă a muzeului, care, cu această ocazie, sunt aduse, majoritatea în premieră, din depozit, spre lumina reflectoarelor.

Deschiderea expoziției va avea loc în data de 19.11.2021 orele 18:00 în sălile dedicate expozițiilor temporare de la etajul 2 al Palatului Baroc și online, pe pagina facebook a muzeului.

Artiști: Zefi  Athanasopoulou, Alex Baciu, Nikolas Bliatkas, Giannis  Cholongounis, Ana Maria Cuteanu, Yiorgos Drosos, Valentina Drutu, Kostas Kamargianis, Alexandros Maganiotis Diana Serghiuță, Sorina Vazelina, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș,  Marina Provatidou, Kristina Rațiu Demuth și Art Group „En Flo” (Stergios Adam, Evaggelia Athanasiadou, Antigoni  Alexiou, Katerina Anastasiou, Sofia Antonakaki, Elsa Antonopoulou, Eirini Aspridou, Olίvia Afioni, Vasiliki Vasileiou, Konstantinos  Veroutis, Zana  Vossou, Nikolaos Gavallas,  Eleni Gatsiou, George Georgiadis, George Georgoulas, Ennios-Eros Giogos, Aphroditi Grizi, Eleni Gouliou, Rafaela Deligianni, Glyka Dionysopoulou, Elizabeth Dionyssopoulou, Tzouli  Zografou, Vasiliki Iliakopoulou, Vasilis Kavouridis, Katerina Kalitsounaki, Anna Karayianni, Zaharo Karakonstanti, Giota Karvouniari, Katerina Karoulia, Mihalis Kokkinos, Maria Kompatsiari, Harris Kondosphyris, Despoina Kouvatsou, Mina Kouzouni, Konstantinos Koumlis, Xaris kourouzidis, Markella Koufoudaki, Olyvia Kyriakopoulou, Sofia Kyriakou, Veronika Constantinou, Aikaterini Labropoulou, Vagelis Liougkas, Myrsini Loukopoulou, George Mamaliggas, Evaggelia Manetta, Georgia Mantalia, Georgia Markou Prantouna, Katerina Melissaropoulou, Olga Monachou, Yiannis Monogyios, Mata Mpigali, Maria-Demetra (DIDI) Mourdzinis, Lamprini Mpoviatsou, Sofia Boni, Katerina Xipolitou, Athanas-Thanos Panagiotou, Loukiana Papadopoulou, Sylvia Petsoura, Agisilaos Rompolas, Vasiliki Samouilidou, Alexandra Sambali, Konstantina Sarakatsanou, Eleni Siakandari, Chrysoula Skepetzi, Matina Sioki, Charis Spanoudi, Marina Stathi, Evdoxia Stafilaraki, Kyriaki Stoumpou, Kerasia Touliatou, Katerina Tourtoura, Eleni Tsilili, Gina Tsitseri, Maria Tsouknaki, Lazaros Tsolaridis, Voula Ferentinou, Antonia Flegga, Makrina Xatzatoglou, George J. Houndalas, Dimitra Xristinaki, Zaxaroula Bongard, Roksolana Politis-Tchotchieva.

Curatori sunt Andreea Foanene, Georgia  Kourkounaki.

 

Comentarii

comentarii