Acasă Economic Au demarat lucrările de salvare a stăvilarului din 700

Au demarat lucrările de salvare a stăvilarului din 700

DISTRIBUIȚI

mutare stavilar

GALERIE FOTO

Dezvoltatorul proiectului City Business Centre a demarat prima etapă a lucrărilor de salvare a vestigiilor descoperite cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre.

Procesul, ce se va întinde pe mai multe luni, este implementat pe baza recomandărilor experților avizați de Ministerul Culturii și se desfășoară sub atenta supraveghere a arheologilor Muzeului Banatului. Operațiunile vor fi organizate în trei etape principale: demontarea atentă a stăvilarului, realizarea lucrărilor de restaurare și conservare a tuturor elementelor componente și etapa finală de reconstituire a stăvilarului, din piesele originale, pe noul amplasament. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeul în aer liber, este unică în zona de vest a țării. În urma săpăturilor efectuate în această vară la fundaţia celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit in secolul XVIII de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.
După decizia Ministerului Culturii cu privire la soluția de conservare și punere în valoare a vestigiilor, au început lucrările pregătitoare. Acestea includ scanarea 3D la înaltă rezoluție a întregului ansamblu arheologic, compus din aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră și 600 de piese din lemn, dar și prelevarea de probe din fiecare tip de material de construcție în parte. Rezultatele analizelor au fost discutate de către experții autorizați de Ministerul Culturii cu specialiști din Italia, Germania și Coreea de Sud, în vederea alegerii celor mai bune soluții de conservare. În urma acestei etape de studiu științific, specialiștii au stabilit cu exactitate lucrările și tratamentele necesare pentru restaurarea și conservarea adecvată a tuturor elementelor constitutive ale stăvilarului.
Prima etapă, demarată joi, va consta în demontarea bucată cu bucată a pieselor din lemn, piatră și cărămidă, fotografierea acestora, numerotarea, ambalarea atentă, transportul și depozitarea lor într-un spațiu pregătit în acest sens. Această operațiune va fi realizată sub supravegherea arheologilor care vor documenta toate elementele identificate și vor finaliza cercetarea arheologică a sitului. O altă etapă importantă este restaurarea și conservarea adecvată a tuturor pieselor ce alcătuiesc stăvilarul, ceea ce va presupune inclusiv fotografierea, documentarea, respectiv restaurarea și conservarea corespunzătoare a tuturor elementelor până în momentul în care va fi pregătită viitoarea piațetă special creată pentru amplasamentul final al stăvilarului. Această etapă va dura aproximativ 6 luni, fiecare scândură, piatră și cărămidă urmând să treacă prin mâinile experților restauratori. Operațiunea finală va fi realizată începând cu toamna acestui an și ea va consta în remontarea tuturor pieselor orginale ale stăvilarului, fiecare în poziția inițială în care a fost găsită, în noul amplasament din Piața 700 ce va permite accesul publicului timișorean. Întregul proces este realizat de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de conservare și reabilitare a monumentelor istorice, responsabilitatea financiară revenindu-i în întregime dezvoltatorului City Business Centre. În plus, beneficiarul își propune să realizeze un film documentar despre întregul demers și despre istoria stăvilarului care, dincolo de rolul educativ, va servi ca model de bună practică pentru salvarea unor elemente de patrimoniu descoperite pe șantierul unui proiect privat.

Proteste în grup restrând

Lucrările de salvare nu au demarat fără incidente. Un grup de 10 protestatari, conduși de consilierul local PDL Simion Moșiu, au decis să conteste decizia de mutare a complexului de pe locaţia actuală. Protestatarii au reuşit să blocheze pentru câteva minute circulaţia tramvaielor şi a autovehiculelor pe strada Brediceanu, acesta fiind modul de protest ales exact în momentul în care presa fusese chemată să vadă cum evoluează lucrările la stăvilar. Cea mai mare nemulțumire a celor care protestau a fost faptul că nu au fost lăsați să intre pe șantier.
”Noi candidăm la titlul de capitală culturală europeană în 2021, dar o valoare inestimabilă cum este acest stăvilar-ecluză îl distrugem și-l mutăm de parcă ar fi o statuie. Nu este vorba despre stăvilar, este vorba despre un sit, despre un zid de apărare și să nu uităm că aceia care au construit acest stăvilar și-au vărsat sângele pentru a ne elibera de turci. Paradoxal, vestigiile din Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe se pot păstra. În 1552, când turcii au cucerit Cetatea Timișoarei, au promis că vor lăsa în viață atât luptătorii, cât și timișorenii. Din păcate, i-au măcelărit până la ultimul. E nepermis, un grup de firme din Africa de Sud care nu știu cât cunoaște despre Timșoara, cu anumite persoane, își permite să ne trateze ca pe o colonie bananieră. Ne pare rău, aici sunt niște oameni care iau atitudine”, a declarat Simion Moșiu, consilier local PDL.
”Am deschis porțile șantierului și am invitat presa la fiecare moment important, lucru pe care îl vom face și în continuare pentru a asigura transparența totală pe perioada lucrărilor. Dar deschidere nu înseamnă că oricine poate intra în orice moment pe o proprietate privată. Dacă acești domni ar fi fost interesați de lucrările de salvare a stăvilarului ar fi sunat din timp și ar fi solicitat organizarea unei vizite pe șantier. Faptul că au apărut complet neanunțați exact la ora la care fusese invitată presa, nu face decât să reconfirme reaua intenție și dorința de a politiza acest eveniment, folosind drept pretext cultura și istoria orașului nostru. În calitate de beneficiari și investitori, ne exprimăm dezamăgirea și dezacordul față de asemenea practici manipulatoare și îi asigurăm încă o dată pe timișoreni că lucrările de salvare a stăvilarului au loc sub stricta supraveghere a specialiștilor avizați de Ministerul Culturii, iar la final vom reda orașului stăvilarul într-o formă în care va fi pus cu adevărat în valoare și va putea fi admirat de toți locuitorii orașului”, a declarat Ovidiu Sandor, reprezentantul dezvoltatorului.

{vsig}galerie/mutare stavilar cbc{/vsig}</p>

Comentarii

comentarii