Acasă Actualitate Lucrările la noul Terminal Plecări Externe al Aeroportului Internațional Timișoara au ajuns...

Lucrările la noul Terminal Plecări Externe al Aeroportului Internațional Timișoara au ajuns la 75 la sută

DISTRIBUIȚI

Șantierul viitorului Terminal Plecări Externe, care este momentan în lucru la Aeroportul Internațional Timișoara, au ajuns deja la 75 la sută din total, iar finalizarea acesteia este așteptată pentru jumatatea lunii ianuarie, a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Ceea ce este important, fondurile europene alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare vor fi aproape integral atrase.

Termenul de finalizare a contractului era 31 decembrie, Grindeanu spune că pe 17 ianuarie totul va fi gata.

„Termenul limită de terminare a acestei investiții, conform contractului, este 17 ianuarie 2024. Eu sunt convins că până la sfârșitul anului va fi decontată o sumă, din ca am discutat, undeva pe la 97-98% din totalul investiției. Se va termina construcția, veți vedea. Pare ciudat ce vă spun acum, dar veți vedea că undeva în 17 ianuarie, la începutul anului viitor, în a doua jumătate a lunii ianuarie, această investiție se va termina. În acest moment suntem undeva la 75%. Până pe finalul anului o să ajungem în jur de 95%, urmând ca acele chestiuni finale care țin de finisaje și partea finală a unei investiții să fie realizate în ianuarie”, a declarat Grindeanu.

Poarta aeriană a Timișoarei a beneficiat, clar, din plin de fondurile europene, dar și de alte surse de finanțare. Sunt în jur de 100 de milioane de euro, care au fost investiți aici.

„Pe mine m-a interesat și mă interesează în continuare ca toate aceste proiecte de pe Aeroportul Timișoara, care sunt undeva în jur de 100 de milioane de euro, plus-minus, cu sau fără TVA, să poată să fie decontate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, care se finalizează la sfârșitul acestui an. De ce? Pentru că pe viitorul program operațional de transport, pe POD, nu se pot deconta sume pe acest domeniu, cel legat de aviație. Pe toate celelalte se poate, pe acesta nu. Tot în același procent, undeva pe la 97%, poate chiar mai bine, din aceste sume pe proiecte câștigate de aeroport sunt decontate. Vor fi decontate inclusiv gardul perimetral și toate investițiile care sunt în jurul aeroportului, plus echipamentele. Ăsta e un lucru bun, foarte bun. Din acea sumă alocată, de 100 de milioane, s-a reușit să se cheltuie bani europeni într-o proporție foarte mare”, conform lui Grindeanu.

Proiectul noului terminal prevede o suprafață de 12.000 de metri pătrați, șase filtre de verificare pentru pasagerii care pleacă de la Timișoara, complet dotate cu aparatura necesară. Vor fi 18 ghișee de check-in și self-check-in, șapte lifturi de personal și bagaje. În total, o investiție de 38 de milioane de euro.

Comentarii

comentarii