Acasă Actualitate Lupta cu poluarea cu metalele grele din agricultură începe de la Timișoara

Lupta cu poluarea cu metalele grele din agricultură începe de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Unii dintre cei mai periculoși poluanți sunt metalele grele, iar în urma depunerilor pe sol se produce o creștere accentuata a concentrației acestor metale grele, la nivele toxice, cu efecte negative asupra dezvoltării plantelor, creșterii animalelor si sănătății oamenilor .

Prof. Florin Crista, prodecanul Facultății de Agricutură din cadrul USAMVB Timișoara, susține că resursele de sol, apa  împreuna  cu celelalte componente ale mediului sunt implicate direct sau indirect in toate aspectele vieții social- economice. Solurile constituie o sursa esențiala pentru dezvoltare si de acea calitatea lor este importanta, iar păstrarea lor trebuie sa fie o preocupare permanenta a dezvoltării durabile, pentru a fi evitată poluarea solurilor cu elemente chimice nocive.

Prin urmare, vineri 25 martie, specialiștii de la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB și ai Agenției Regională din Pancicovo Serbia au lansat un proiect care abordează provocările comune în protecția și utilizarea durabilă a principalelor resurse naturale, terenuri agricole și apă, în regiunea transfrontalieră din districtul Banatului de Sud și județul Timiș.

În aceste două regiuni poluarea nu este monitorizată în mod sistematic. Lipsa datelor cauzează lipsa acțiunilor din partea utilizatorilor direcți, a autorităților și a populației rezidente în ceea ce privește protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale

Obiectivul este crearea de rețele transfrontaliere pentru educarea și monitorizarea poluării mediului (metale grele, pesticide, erbicide, insecticide), cu scopul de a utiliza datele colectate prin monitorizare pentru educația studenților, fermierilor și membrilor a organismelor și autorităților competente și a publicului larg despre protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special terenurile agricole și apă.

Florin Crista a mai subliniat că activitățile abordează provocările comune în protecția și utilizarea durabilă a principalelor resurse naturale, terenuri agricole și apă, în regiunea transfrontalieră din districtul Banatului de Sud și județul Timiș. În aceste două regiuni poluarea nu este monitorizată în mod sistematic. Lipsa datelor cauzează lipsa acțiunilor din partea utilizatorilor direcți, a autorităților și a populației rezidente în ceea ce privește protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale.

”Principalele rezultate pe care le vom obtine sunt sistemele de monitorizare stabilite, care vor fi utilizate pentru colectarea datelor privind poluarea mediului (cu metale grele, pesticide, erbicide și insecticide) , un ghid de orientare privind utilizarea durabilă a resurselor naturale, ce va fi realizat pe baza  datele colectate si interpretate, workshopuri cu prezentarea datelor obținute catre utilizatorii resurselor naturale, precum și autoritățile responsabile de aceste resurse, seminarii privind informarea populației rezidente și a altor grupuri țintă despre datele obținute și modul de utilizare a ghidului pentru utilizarea durabilă a resurse de mediu.

Populația rezidentă din regiuni va beneficia de această acțiune transfrontalieră comună, deoarece vom obține date privind starea terenurilor agricole și a apelor și, în consecință, a alimentelor produse în regiune. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra calității alimentelor produse și consumate în zona programului”, a spus prodecanul Facultății de Agricutură Timișoara.     

Monitorizarea poluării va fi o nouă abordare care nu a fost utilizată în aceste regiuni. Activitățile din proiect vor contribui la conștientizarea populației rezidente din cele două regiuni cu privire la poluare, protecție și utilizarea durabilă a resurselor de mediu.

Pe parcurs vor fi stabilite sisteme de monitorizare în regiunea transfrontalieră a districtului Banatului de Sud și a județului Timiș. Un sistem de monitorizare va fi o rețea de locații de eșantionare a solului. Probele de sol vor fi analizate pentru metale grele provenite din îngrășăminte și pentru pesticide, erbicide și insecticide.

”În acest fel vom putea monitoriza efectul activităților agricole asupra uneia dintre cele mai importante resurse naturale din zona programului, terenurile agricole. Al doilea sistem de monitorizare va fi monitorizarea chimică a corpurilor de apă din regiunea transfrontalieră. De asemenea, vom monitoriza metalele grele, pesticidele, erbicidele și insecticidele. Acest lucru ne va arăta dacă activitățile agricole intense au transferat poluarea din sol în apă. Aceste două sisteme de monitorizare vor contribui la realizarea primului obiectiv care este sistemul de monitorizare stabilit.

Aceste sisteme de monitorizare vor fi utilizate pentru a colecta date despre starea resurselor naturale (terenuri agricole și apă). Aceste date sunt al doilea obiectiv al proiectului”, a mai spus prof. Florin Crista.

Comentarii

comentarii