Acasă Economic Mai multe ferme din vestul ţării au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară...

Mai multe ferme din vestul ţării au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară cu carne de porc

DISTRIBUIȚI

România va putea exporta carne de porc pe piaţa comunitară, începând cu 1 ianuarie 2012

România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2012, decizia fiind aprobată marţi în unanimitate de statele membre, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

 "În urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinară am obţinut acordul statelor membre în Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc în ţările comunitare, începând cu 1 ianuarie 2012. Sperăm ca până la sfârşitul anului decizia să fie publicată în Jurnalul oficial al Comisiei Europene", a precizat Radu Roatiş. Acesta a subliniat că reluarea exporturilor de carne de porc pe piaţa comunitară va aduce un beneficiu nu numai fermelor comerciale ci şi crescătorilor de porci din România. "Ridicarea acestei bariere comerciale impuse României din cauza pestei porcine ar putea aduce, în primul an de export, între 600 de milioane şi un miliard de euro, potrivit aprecierilor făcute de reprezentanţii industriei autohtone a cărnii", a subliniat şeful ANSVSA. Pentru obţinerea acestui acord din partea Comisiei Europene (CE), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat un raport complet privind stadiul supravegherii animalelor în ceea ce priveşte pesta porcină clasică, inclusiv toate analizele făcute de medicii veterinari de la animalele din fermele care au solicitat exportul pe piaţa comunitară, din zonele apropiate acestora, dar şi din gospodăriile populaţiei. 
Până la această dată, mai multe ferme din vestul ţării, respectiv din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Bihor, au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară cu carne de porc, deşi supravegherea animalelor se realizează de medicii veterinari la nivelul întregii ţări, nu doar în judeţele în care sunt situate fermele care au solicitat acordul pentru export. Radu Roatiş a subliniat că această supraveghere implică un efort uriaş al resurselor umane, pentru că se fac prelevări de sânge de la animalele din întreaga ţară. Fondurile necesare acestor acţiuni ale medicilor veterinari fac parte din Programul Naţional Strategic, iar România a obţinut o cofinanţare de la Comisia Europeană în aceste sens. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comunitară cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică. Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Această decizie ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană. Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, România înregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când erau 4,7 milioane de capete. În fermele mari sunt crescuţi în jur de 1,4 milioane de capete.

Comentarii

comentarii