Acasă Actualitate Maica Domnului ocrotitoarea creștinilor a adus la Timișoara preoți din România, Serbia...

Maica Domnului ocrotitoarea creștinilor a adus la Timișoara preoți din România, Serbia și Bulgaria

434
DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, Mănăstirea Timișeni-Șag din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei a găzduit, luni, 4 noiembrie, Simpozionul Internațional de Teologie „Maica Domnului ocrotitoarea creștinilor”.

Manifestarea a debutat cu Acatistul Acoperământului Maicii Domnului oficiat de pr. lect. Dr. Adrian Covan, profesor la Facultatea de Teologie din Timișoara în biserica veche a mănăstirii. Apoi, cei prezenți s-au îndreptat spre sala de conferințe a sfintei mănăstiri, unde părinții conferențiari și-au susținut lucrările tematice pregătite.

Cuvântul de binecuvântare al Chiriarhului Banatului a fost transmis de către pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al eparhiei. Moderatorul sesiunii plenare a fost pr. conf. dr. Constantin Jinga, coordonatorul Facultății de Teologie din Timișoara.

Au luat cuvântul la deschidere prof. univ. dr. Rasko Iovic, de la Facultatea de Teologie din Belgrad, Serbia, pr. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie din Alba-Iulia, pr. univ. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie din Oradea și pr. Univ. dr. Gheorghe Petraru, Facultatea de Teologie din Iași. Din partea decanatului a adresat un cuvânt de bun venit conf. univ. dr. Valy Ceia, prodecan al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.  

Au luat parte la această manisfestare duhovnicească preoți și teologi din Patriarhia Română, dar și cadre universitare de la alte centre teologice, din Serbia și Bulgaria. De asemenea, au fost prezenți și studenți de la Facultatea de Teologie din Timișoara, care au avut posibilitatea de a cunoaște cum se prezintă o temă la nivel universitar, precum și rolul Maicii Domnului în planul de mântuire al lumii.

Lucrările conferinței s-au desfășurat pe două secțiuni; prima secțiune a fost moderată de pr. Conf. univ. Gavril Trifa, iar cea de-a doua de pr. lect. univ. dr. Adrian Covan.  Studiile prezentate la acest simpozion vor fi publicate într-un volum acreditat B de către C.N.C.S.I.S.

Simpozionul Internațional de Teologie Maica Domnului, ocrotitoarea creștinilor  a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Comentarii

comentarii