Acasă Actualitate Mama copilului bătut la Liceul Ion Vidu, acum două săptămâni, a început...

Mama copilului bătut la Liceul Ion Vidu, acum două săptămâni, a început lupta contra violenţei în şcoli

DISTRIBUIȚI

vidu

I-a fost bătut fiul la Liceul Ion Vidu din Timişoara, în urmă cu două săptămâni. Acum, mama nu vrea pedepse nemaivăzute şi este convinsă că suferinţa ei şi a fiului nu se va şterge cu pedepse şi dări în judecată. Dar vrea ca violenţa să dispară din şcoli şi face totul pentru ca acest lucru să se întâmple.

A reuşit până acum să schimbe ceva şi e pe cale să facă şi mai multe – vrea a fiul ei şi alţi copii să nu mai fie agresaţi la şcoală şi nici să nu se mai temă să intre în şcoli, de frica unora care fac legea cu pumnul… Mama copilului de 12 ani, care a fost bătut acum două săptămâni, a vrut să dea în judecată factorii responsabili, de la şcoală până la părinţi. Acum, după discuţii cu cei de la inspectorat şi cu conducerea şcolii, mama nu mai vrea să dea în judecată pe nimeni, dar vrea ca violenţa din şcoli să dispară.

„Lasă că vezi tu”

Recunoaşte că nici copilul ei nu e un înger, dar vrea ca atunci când copiii ajung la şcoală să fie supravegheaţi şi asemenea incidente să fie evitate. „Totul a început înaintea orei de religie. Eu am ţinut uşa, un coleg de-al meu a venit și s-a luat de mine, cu încă unul. În timpul orei îmi spuneau – lasă că vezi tu. M-am jucat pur şi simplu, de aia am ţinut uşa. A doua zi, in timpul orei de sport, de la 9 la 10, m-am jucat baschet. Din joacă, ca să nu-mi ia mingea, i-am pus piedică unei fete, dar nu a fost cu intenție”, spune copilul G.G. Colegii s-au luat de el… În pauză, au venit colegii la elevul de 12 ani… „Unul m-a strâns de gât și m-a aruncat pe jos şi au început să dea cu picioarele în mine. Am leşinat, vedeam în ceaţă. M-am dus la baie, am fugit la cabinet, unde mi-au pus gheaţă. Asistenta a sunat după salvare”, spune copilul.

„Copilul meu a avut noroc, următorul copil poate nu o să aibă”

„Părinţii nu au nicio vină, nici copiii nu se nasc răi, dar principalul vinovat în tot aspectul ăsta e şcoala, fiind școală vocatională ei petrec aproape trei sfert din zi acolo. Vreau o înţelegere scrisă că se va face ceva, să se facă prevenţie. Până nu am o decizie scrisă din partea şcolii cu ce măsuri au de gând să ia voi ţine copilul acasă”, spune mama copilului, G.D.S. Acum, şcoala va lua unele măsuri, de la scăderea notei la purtare până la mustrare în faţa elevilor și chiar mutare disciplinară la o altă școală, un careu în curte ori chemarea poliţistului de proximitate la şcoală pentru a le vorbi copiilor. Bătaia s-a desfăşurat în clasă, în prima parte, apoi s-a mutat pe coridor. „M-au luat, m-au împins, peste bancă, peste scaune. Bătaia a început în clasă, apoi pe hol…” spune copilul. Patru copii au fost implicaţi în altercaţie. Toţi de clasa a şasea. Copilul a stat în spital trei zile, trebuie să facă consult neurologic, dacă se concentrează la ceva mai mult de 10 minute îl doare capul. Trebuie să amâne tezele și testele de clasa a şasea. „Ceva trebuie să se schimbe. Vreau siguranţă pentru copii – profesorul de servici să-şi facă serviciul pe şcoală, orele să fie ore, de 50 de minute, nu 20, nu 30, copiii să nu fie lăsaţi nesupravegheaţi în timpul orelor şi cu atât mai mult în timpul pauzelor. Să apeleze la consilieri pentru orele de dirigenţie. A fost o firmă care asigura ordinea în şcoală, dar au reziliat contractul pentru că au considerat că şcoala nu este puşcărie. Eu nu sunt Dumnezeu să-i iert, iertarea e la biserică… Copilul meu a avut noroc, următorul copil poate nu o să aibă. Suferinţa mea şi a copilului nu ar trebui să fie în zadar…ceva trebuie să se facă…”, spune G.D.S.

Comentarii

comentarii