Acasă Politica Maria Grapini cere justificări CE pentru monitorizarea dezechilibrului economic

Maria Grapini cere justificări CE pentru monitorizarea dezechilibrului economic

258
DISTRIBUIȚI

grapini 11Europarlamentarul PC Maria Grapini cere Comisiei Europene (CE) să explice de ce a decis ca România să fie inclusă, alături de alte 15 state, în procesul de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic. Într-un discurs ţinut în plenul Parlamentului European, Grapini a apărat imaginea României, considerând nejustificată această decizie. ”Demersul Comisiei afectează imaginea ţării şi scade credibilitatea în faţa investitorilor. De aceea, solicit Comisiei, fie să prezinte argumente concrete care au dus la includerea României în procedura de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic (PDM), fie să îşi reconsidere decizia luată faţă de România”, a declarat Maria Grapini.
Ea a argumentat că România este în cel de al patrulea an de creştere economică şi are stabilitate pe curs, are unul dintre cele mai mici deficite, are creştere la export, nu are falimente bancare şi există reforme instituţionale în derulare. ‘Putem, oare, să tragem concluzia că decizia Guvernului de a nu mai prelungi acordul cu FMI poate fi cauza includerii pe lista de monitorizare?’ şi-a întrebat Maria Grapini colegii din Parlamentul European.
În data de 25 februarie, CE a anunţat includerea României în procedura de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic. ‘Argumentele Comisiei sunt foarte vagi (capacitate redusă la export pe termen mediu şi vulnerabilităţi ale sectorului bancar)’, consideră europarlamentarul timişorean.
Aplicarea procedurii de monitorizare implică, potrivit legislaţiei europene, depăşirea unor praguri critice în ceea ce priveşte balanţa contului curent, variaţia efectivă a cursului de schimb, poziţia financiară externă, variaţia cotei de piaţă a transporturilor, datoria consolidată a sectorului public şi privat, rata şomajului, variaţia pasivelor sectorului financiar.
‘Niciunul dintre aceşti indicatori nu a ajuns la pragul critic astfel încât să fie nevoie ca România să fie inclusă în procedura de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic’, a precizat Grapini în faţa plenului PE.

Comentarii

comentarii